Holivud se posle 118 dana vraća na posao… Prekinut štrajk glumaca, potpisan “istorijski ugovor”

0
192
hollywood sign/Photo: Pixabay,com
Oglasi

Holivud se vraća na posao od četvrtka 9. novembra u ponoć. Zadovoljno može biti i više od 160.000 ljudi koji rade u industriji zabave i članovi su sindikata SAG-AFTRA.

Završen je štrajk koji je zaustavio moćnu šoubiz mašinu i koji je trajao 118 dana. Sindikati su uspeli da postignu dogovor sa velikim studijima u organizaciji Alijanse filmskih i TV proizvođača (AMPTP).

“Ubi” ih štrajk… Premijera drugog dela “Dine” odložena za mart iduće godine

Pregovarački odbor SAG-AFTRA saopštio je u sredu da su se dogovorili o svim pitanjima i potpisali “privremeni ugovor”, a iako detalji tek treba da budu saopšteni, predstavnici sindikata su očigledno veoma zadovoljni. Trogodišnji ugovor, vredan više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne zarade i nove dodatke autorskim naknadama koje plaćaju servisi za striming.

Sporazum takođe predviđa zaštitu od neovlašćenog korišćenja fotografija koje generiše veštačka inteligencija, što je oblast zbog koje su se zabrinuli izvođači, jer se plaše da će ih zameniti “digitalni dvojnici”.

Sindikalac u duši… Tom Morelo priredio mini koncert za holivudske štrajkače

“Postigli smo dogovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti da grade održive karijere”, poručio je sindikat u poruci članovima. “Hiljade i hiljade izvođača sada i u budućnosti imaće koristi od ovog sporazuma.”

Predsednik sindikata Fran Drešer napisala je na Instagramu:

“Uspeli smo! Posao od milion dolara!“

Pre mesec dana scenaristi, koje predstavlja njihov sindikat VGA, koji ima više od 11.000 članova, postigli su dogovor sa studijima o pitanjima zarada i korišćenja veštačke inteligencije.

Bila je to najproblematičnija holivudska sezona u poslednjih nekoliko decenija, ali ulozi su bili ogromni, čega su bili svesni svi koji na bilo koji način rade u šou-biznisu, ne samo scenaristi i glumci.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime