HL RECENZIJA, Prisoner – EP “Prisoner: Hrabro putovanje kroz rizik novog početka

0
300
Oglasi
Prisoner, cover
Prisoner, cover

Prisoner, EP “Prisoner”

Spisak pesama:
1 Arhitekta novog sveta
2 Košmar
3 Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze (obrada Bijelog dugmeta)

 

 

 

 

[accordion title=’Selena Simić’]Selena Simić Selena Simić završila je srednju muzičku školu “Stanković” na odseku za jazz bubanj, a diplomirala komunikologiju i odnose sa javnošću na Fakultetu za medije i komunikacije.

Višegodišnja je saradnica Femix mreže ženskog stvaralaštva i bubnjarka melodičnog death metal benda Nemesis.[/accordion]

Sredinom decembra prošle godine, beogradski speed/thrash metal sastav Prisoner, objavio je istoimeni EP. Ovom izdanju prethodio je spot za pesmu “Košmar” koja se i nalazi na EP-u, a celokupnu produkciju (snimanje, miks i master) potpisuje Luka Matković.

Mnogi domaći metal bendovi se odlučuju baš za Lukin, Citadela Sound Production studio, i to sa razlogom. Luka je razradio formulu koja zadržava sirovost, ali ostaje u domenu moderne produkcije.

Noviteti se kod Prisonera, osim u očiglednoj činjenici objavljivanja dve nove autorske pesme i jedne obrade, ogledaju i u značajnijoj promeni u postavi, što se može gledati kao svojevrsni novi početak. S novim početkom ide i  novi zvuk, ali i prelazak sa engleskog na maternji, u ovom slučaju, srpski jezik.

EP otvara pesma “Arhitekta novog sveta”, koje će se dopasti publici koja voli siroviji i tvrđi zvuk. Sam halftime uvod nagoveštava da se pesma neće zadržati na tome i da ćemo već u narednim taktovima početi sa headbang-ovanjem. Matejino i Dimitrijevo gitarsko umeće je i više nego očigledno, a odražava se u brzim, a smislenim rifovima i, što bi se reklo, šrederskim solažama.  Najveći utisak u ovoj pesmi ostavlja Dalibor Geczy, novi pevač, koji svojim vokalnim deonicama Prisoneru daje značajan pečat i nešto po čemu će publika moći da napravi distinkciju u odnosu na ostale bendove sa domaće scene. Igor Kuzmanović je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, mladi bubnjar beogradske metal scene i to se u ovoj pesmi itekako čuje.

U narednoj pesmi na EP-u, “Košmar”, za koju su momci snimili i video spot, čuje se veliki uticaj heavy metal zvuka. Dosta melodičnija od prethodne, ali ne i manje energična. Ako bi se Daliborov vokal izolovao u ovoj pesmi, možda bi neke mogao da asocira i na određene power metal vokale, što iz moje perspektive, uopšte nije loše. Iako Mateja Cvetićanin potpisuje muziku na obe autorske pesme sa EP-a, najveći utisak na mene ostavlja solaža Dimitrija Čuturila, koja kao da na trenutak stilski iskače iz pesme, ali joj baš to daje specifičan izraz i ono što je meni privuklo pažnju.

Jedina obrada, a i poslednja pesma na EP-u, “Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bezveze” predstavlja pomalo hrabar potez Prisonera. Mišljenja sam da domaća metal scena ima taj neki love-hate odnos prema Bijelom Dugmetu, ili ih veoma poštuju ili ih iskreno mrze. Osim u samom odabiru pesme, rizik leži i u rokerskom pristupu benda ka ovoj obradi. Ako bi mi bilo rečeno da je neki speed/thrash bend obradio ovu pesmu, očekivala bih skroz drugačiji aranžman i ritmička rešenja, ali su momci odlučili da ostanu dosledni originalu i pokažu da nisu usko ograničeni na jedan žanr.

Tekstove na EP-u potpisuje Dalibor Geczy i slušajući ih, stičem utisak da postoji poruka koju želi da prenese publici. Ova poruka značajno se ističe u pesmi “Košmar”, koja nas, barem u mojoj interpretaciji, seća na neka ne tako srećna i bezbrižna vremena u našoj nedavnoj prošlosti, dok mi se čini da su glavne poruke prve pesme sa EP-a, “Arhitekta novog sveta”, antikapitalizam i antiglobalizam.

Kada se saberu svi utisci, zaključak je da će nas Prisoner sigurno iznenaditi svojim drugim albumom, a kako će publika percipirati to iznenađenje ćemo tek videti.

Selena Simić za HL

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime