HL INTERVJU – Milen Vrabevski, tvorac Intelligent Music Projecta: Moje pesme su lekcije za život, slobodno ukradite poneki savet…

0
228
Oglasi
Milen Vrabevski/Photo: promo by Music Star
Milen Vrabevski/Photo: promo by Music Star

Ako priču o njemu počnemo sa standardnim “Milen Vrabevski je…” trebaće nam previše prostora da nabrojimo šta sve ovaj bugarski filantrop, naučnik i biznismen jeste, i šta je sve uradio u karijeri.

Nema dileme da ćemo neke njegove najznačajnije momente i uspehe svakako pomenuti kroz intervju sa njim, ali ono zbog čega je Vrbevski u fokusu interesovanja jednog portala koji se bavi rokenrolom i urbanom kulturom su dve izuzetne stvari. Jedna je Intelligent Music Project iza kojeg stoji, a druga – njegova neraskidiva veza sa muzikom koja mu je pomogla da u sebi prepozna ono najbolje i to otvorenog srca pokloni čitavom svetu.

Da li je mali dečak Milen iz Varne mogao da sanja da će učiniti sve ono sve što ste vi postigli do sada?

Što se tiče muzike, nikada nisam zamišljao da ću sarađivati sa nekim ljudima koje sam kao dete obožavao u rok muzici. I ne samo to, već da ću im biti producent. Nikad mi to nije bila fiks ideja, ali rad sa tako sjajnim muzičarima bio je prirodni razvoj muzike koju stvaram uz pomoć svojih kolega. Jedna od mojih misija je da pokažem svetu da se u Bugarskoj može stvoriti proizvod svetske klase, a najbolji način da se to pokaže je uz pomoć ovih velikih imena koja učestvuju na mojim albumima.

Od svih uspeha i projekata u karijeri, na koje ste najponosniji?

– Ne mogu da odgovorim na takvo pitanje. Ponos je loš savetnik. Pragmatična sam osoba – postavljam ciljeve i radim ono što je neophodno da bih ih postigao. Ulažem u nacionalne prioritete kroz ciljeve koje koje sam sebi postavio – obrazovanje, borba sa demografskom krizom, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa Bugarske, mnogo ulažem u bugarsku kulturu, podržavam velike porodice. Video za pesmu “Listen” sa novog albuma “The Creation”, koji izlazi uskoro, posvećen je porodicama sa reproduktivnim problemima. Sa mojom fondacijom Bulgarian Memory organizujemo godišnje seminare u Varni u Bugarskoj, koje pohađaju studenti iz Srbije, Republike Severne Makedonije, Albanije, Moldavije, Ukrajine. Upoznajemo ih sa uvaženim bugarskim profesionalcima, velikim bugarskim kompanijama itd. Takođe sam vlasnik najveće kompanije za klinička istraživanja u jugoistočnoj Evropi. Uz sve ovo, a posebno u slobodno vreme, pišem muziku i stihove programa Intelligent Music Project. Posle svega ovoga, zaista nemam vremena da rangiram ono na šta sam ponosniji. Samo se trudim da budem efikasan.

Koliko vam je muzika pomogla da prevaziđete najveće životne prepreke?

– Muzika je uvek igrala važnu ulogu u mom životu. Prvo sam počeo da sviram gitaru. Na kraju srednje škole majka mi je kupila klavir i počeo sam samostalno da učim. Daleko sam od profesionalnog muzičara, ali uspevam da snimim svoje ideje. Dobra muzika uvek čini da se čovek oseća bolje, a to se događa i meni. Što se tiče muzike koju stvaram za Intelligent Music Project, poruke svih tekstova izražavaju moje misli o životu. Kroz njih dajem savete za uspeh, pričam sve što želim da moja deca nauče u životu. Moje pesme sadrže lekcije za život kojima odgajam decu. Dakle, ako smatrate moju karijeru uspešnom, možete ukrasti neke savete iz mojih tekstova.

Kako je rođena ideja za Intelligent Music Project i da li on je ispunio vaša očekivanja?

– Moja ljubav prema rok muzici postoji već duži niz godina. Za mene je to elitna umetnost koja nosi mnoge važne poruke. Želeo sam da ovaj projekat prenese tako snažne, značajne, ljudske poruke. S druge strane, kao što sam već spomenuo, moj cilj je uvek bio da pokažem da se dobre stvari dešavaju u Bugarskoj. Onog trenutka kada sam shvatio da moje muzičke ideje uopšte nisu loše, ljubav prema rocku usmerio sam u želju da stvorim proizvod svetske klase i tako je objavljen prvi album benda, “The Power of Mind”. Tada je glavni vokal bio Džon Louton (britanski pevač poznat po saradnji sa Lucifer’s Friend, Uriah Heep i The Les Humphries Singers – nap.a.t.).

Tokom ovog projekta sarađivali ste sa nekim od najvećih imena sa svetske rok scene, ko je od njih na vas ostavio najjači utisak i zašto?

– Tokom godina u bendu su svirali mnogi svetski velikani – Džon Louton, Džozef Vilijams iz grupe Toto, Dđon Pejn iz grupe ASIA, jedan od najvećih bubnjara Sajmon Filips takođe iz iz Toto-a, Nejtan Ist – basista Majkla Džeksona, Erika Kleptona i drugih, Tim Pirs, Karl Sentens iz Nazaretha, naravno naš trenutni vokal Roni Romero iz Rainbowa. Na novom albumu nastupaju dva sjajna bubnjara – Bobi Rondineli iz Rainbowa i Black Sabbatha i Tod Sukerman iz Stiksa. To su sjajni muzičari sa velikim iskustvom i utisci koje je svako od njih ostavio na mene ne mogu da se definišu kao bilo šta drugo osim visoka profesionalnost i puno talenta.

Pandemija je zaustavila muziku uživo u svetu, hoće li se muzička industrija oporaviti od ovog udara?

– Naravno da će se oporaviti. Možda će potrajati, ali sve će se vratiti u normalu. Želimo da se to dogodi brže i letos smo odlučili da to izazovemo organizacijom velike turneje u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj krajem maja. Nadamo se da će do tada biti dozvoljeni nastupi uživo i moći ćemo da pružimo našoj publici dobru živu muziku, koja ljudima toliko dugo nedostaje. Verovatno će kapacitet hala biti prepolovljen, ali to nas neće zaustaviti, naravno, uzimajući u obzir sve mere bezbednosti.

Milen Vrabevski/Photo: promo by Music Star
Milen Vrabevski/Photo: promo by Music Star

Neizbežno je pitanje – kako sve postižete? Otkrijte nam svoj recept za upravljanje vremenom.

– Tajna je voleti ono što radiš. Kada sve radite sa zadovoljstvom, onda ne osećate da ste na poslu, ne treba vam paoza ni odmor. Posvećen sam svojim ciljevima, svojoj želji da budem efikasan za ljude oko sebe. Ovo mi donosi ono duhovno zadovoljstvo koje životu daje smisao i čini ga lakšim i razumljivijim. Zvuči paradoksalno, ali za mene je tačno: korisno postojanje je oblik opuštanja.

Imate svoj vrtić, svoju školu, pomažete u obrazovanju mladih u Bugarskoj, koja je najvažnija lekcija koju biste želeli da ih naučite?

– Da, moji vrtići i škola deo su mog strogo planiranog i velikog programa za investiranje u mlade u Bugarskoj. Ali to radim ne samo kroz svoje obrazovne strukture, već i kroz aktivnosti koje sam već pomenuo. Ne čekam da mi neko formuliše nacionalne prioritete. Ja ih sam definišem i finansiram inicijative za njihovu podršku. Kao rezultat toga, bez da ikome sudim, dajem dobar primer kako se investira u životnu sredinu u kojoj želite da živite. Život je mnogo ispunjeniji među obrazovanim, sposobnim i svrsishodnim ljudima. Ne možete da čekate da padnu sa Marsa. Moramo živeti sa osećajem zahvalnosti prema univerzumu što postojimo i možemo da budemo korisni drugima. Ovo je misija svih ljudi na svetu. Moramo da živimo dajući sebe, pronalazeći tajne u svojoj svesti koje nam pomažu da izrazimo svoju korisnost ljudima oko sebe ne tražeći ništa zauzvrat. Ovo je jedna od stvari koju učimo naše učenike.

A koje životne vrednosti želite da prenesete na svoju decu?

– Odgovor bi bio potpuno isti.

Gde vidite sebe za 10 godina, privatno i profesionalno?

– Nadam se da ću za 10 godina biti uspešan isto kao i sada. I još malo više.

Kakve snove ili misiju u životu još imate, a da još nisu ostvareni?

– One koje još nisam smislio.

Da zaključim, kako biste opisali Milena Vrabevskog u samo 5 reči?

– Filantrop, naučnik, investitor, preduzetnik i pokrovitelj umetnosti.

A.S.I. za HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime