HL intervju – Bane Sunshine: Moj najveći porok trenutno je – borba protiv poroka

0
767
Bane Sunshine, Dom omladine Beograda/ Photo: AleX
Oglasi

Naravno da nisam oduševljen novim muzičkim trendovima! Pa, ko jeste? – pita se Bane Bojović, lider benda Sunshine

Obnovljena tradicija koncerata za Dan zaljubljenih, a potom i samo mesec dana kasnije novi singl i spot “Frka gori”, jasan su pokazatelj – Sunshine je ponovo tu,  u punoj snazi i vrhunskoj formi. Što će, barem kada je o diskografiji reč, materijalizovati krajem godine, novim albumom, prvim posle (pre)dugih 16 godina i posle punih “30 ‘dina na betonu”.  

Do tada, pred njima je letnja sezona puna već zakazanih svitki na festivalima i samostalnih koncerata, a pre nego što to kompletno “ludilo” počne, popričali smo sa Banetom Bojovićem, “nestašnim dečkom iz Bloka 37”, koji je pre 30 godina okupio Sunshine ekipu i, na tada prilično moćnu domaću scenu, doneo energiju kakva ranije nije postojala. Od “Misli mene gone”, “Priđi mi ti”, “Žakline”, “Kokaina”… Sunshine je postavio lestvicu visoko. Čak toliko visoko da su i sami ponekad imali muke da je preskoče.

Ipak, tu su i posle 30 ‘dina, čini se sasvim spremni za novi početak.

Da li si ikad mislio da će Sunshine trajati 30 godina?
– Ne. Nikad nisam ni razmišljao da ću biti aktivan u muzici 30 godina, tad sam to kapirao kao neki mladalački san koji mi se ostvario mnogo više nego što sam očekivao, ali sa druge strane sam verovao da će pesme ostati zapamćene.

Za 30 godina ovde se sve promenilo, i sve je ostalo isto. Kako si se ti promenio za sve te godine?
– Pa.  kapiram da svakog čoveka posle 30 godina stigne životna zrelost. To je ipak dug period, gde čovek, hteo ili ne hteo, mora steći razna životna iskustva. Dakle, ne zalećeš se više kao mladi majmun, zrelije rezonuješ na okolinu i dogadjaje i smirenje donosiš zaključke i rešenja.

Kažeš “30 ‘dina na betonu…”, ima li u ovom gradu uopšte više tog betona?
– Što se “betona” tiče toliko se promenilo posle 30 godina, da čovek ne poveruje. Kad to kažem ne muslim samo kod nas, već generalno u celom svetu. Sad ga mlađe generacije oblikuju, a na nama je da ostanemo dosledni onoj slici koju smo zastupali od samog starta.

Na nedavnom koncertu u DOB-u bilo je različitih generacija, ali svi su reagovali pre svega na stare stvari. Kako ste “kupili” klince, koji nisu bili ni rođeni kad ste počeli, da zavole Sunshine.
– Pa kapiram što od starije braće i sestara, pa kasnije bukvalno sa kolena na koleno. Znam, lično sam čuo viđe puta, kad im se daju naše trake iz devedesetih, da posle to ne vade sa svojih laptopova ili telefona odakle slušaju te pesme.

Bane Sunshine, Dom omladine Beograda/ Photo: AleX

Koja je poruka koju Sunshine danas želi da prenese nekim novim klincima s betona?
– Nema neke posebne poruke, vise realnost u muško-ženskim odnosima koja je i dalje vrlo slična, da ne kažem ista, kao i ranije samo se drugačije imenuje. Recimo, sad se kurva zove starleta itd. i generalno situacija u svetu, a što se tiče životnih iskustava, pišem autorske kolumne u časopisu Borba.

Nisi oduševljen novim muzčkim trendovima na koje se trenutno lože ovdašnji klinci?
– Pa ko je oduševljen novim muzičkim trendovima?!?? Svi reperi iz Amerike isto ne veruju gde sve to ide. Na primer, ako se pre zvao rep a sad trep, a slovo t znaci trash ili smeđe, onda to u startu sve objašnjava. Toliko ima dokumentaraca gde i Snoop Dog i Ice Cube i Method Man i 50 cent i pokojni DMX  i masa ostalih najpoznatijih legendi iz old school repa ne veruju gde i kojim pravcem i smerom sve to ide.

Od početka ste mnogo pažnje posvećivali vizuelnom identitetu benda, pre svega vrhunskim spotovima, a to ste nastavili i sada. Zašto vam je to toliko važno?
– Mislim da je svakom bendu to važno, samo je pitanje koliko može da se uspe u tome. I Ja lično imam par spotova koje nisam mogao da pustim u javnost jer sam bio nezadovoljan finalnim proizvodom. Jednostavno. još od ’80-tih pamtim jako dobre spotove raznih bendova raznih žanrova, tako da te dve stvari predstavljaju nedeljivu celinu.

Napravili ste ogromnu pauzu u radu benda, zašto?
– Postojali su razni životni udarci koji su me odvajali od muzike, a ono pozitivno, bio sam na obrazovanju za profesionalnog pilota i radio neko vreme taj posao. Pilotska akademija sa svojom praxom dugo traje, a radio sam u privrednoj avijaciji na avionu cesna 172 i dvomotornom pajperu 34.

Gde je sada “prva Sunshine ekipa”?
– To bih i ja voleo da znam.

Da li i dalje živiš ludo i brzo?
– Ne. Oženio sam se, odselio van Beograda i živim smireni život (ne računajuci koncertna dešavanja). Prija mi smireniji ritam života, prijatelji koji nisu zbog koristi ili zato što sam javna ličnost, prijaju mi teme koje nemaju veze sa muzikom.

Koji ti je danas najveći porok?
– Borba protiv poroka.

Novi album spremate već dugo… prvo pandemija, pa sve drugo. Kada stiže i šta nas sve čeka na njemu?
– Ja se nadam da ce izaći tokom sledeće zime, a čeka nas kao i na svakom prethodnom – “mešano meso”.

Može li da se bude buntovnik u 50-im?
– Može, ako nisi sazreo kao ličnost. Postoje mnoge knjige o samoosvešćivanju koje čitam i čime se bavim. Postoje razni pravoslavni citati koji ti daju bezbroj odgovora koje čovek traži ili za čime traga, što više se čovek uključi u to, to više kapira koliko ne zna, koliko je bio plod sredine i išao po inerciji kao jedna masa, da ne kažem stado. Za iskusne, ja sam samo zagrebao po površini, ali taj pravac – da se trudim da ispravim sva svoja kriva uverenja, olakšam time život sebi i budem prijatniji za okolinu u cilju da postanem bolji čovek, to je nešto sto me najviše ispunjava. Duhovni razvoj svakog pojedinca je najvažnija misija svakog od nas dok smo u ovom trodimenzionalnom svetu.

Šta ćeš biti kad porasteš?
– Gorštak!

A.S.I. za HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime