Himna siromašnih i potlačenih… 25 godina od pesme “Gangsta’s Paradise”

0
360
Oglasi
Kulio/Photo: printscreen YouTube
Kulio/Photo: printscreen YouTube

Čini se nije bilo osobe na planeti koja 1995. godine nije znala za pesmu “Gangsta’s Paradise”, u izvođenju Kulija i El Vija. Numera se proslavila u filmu, a možda ga je baš ona i proslavila, “Opasni umovi” (Dangerous Minds) sa Mišel Fajfer u glavnoj ulozi.

Na današnji dan pre 25 godina, “Gangsta’s Paradise” je zauzela mesto broj 1 na listi najboljih singlova Ujedinjenog Kraljevstva. Nije bilo kafića ili žurke gde se nije čula.

Refren i instrumentacija je zasnovana na “Pastime Paradise”, numeri Stivija Vondera iza 1976. godine.

Reper Kulio je po njoj nazvao svoj drugi studijski album, a “Gangsta’s Paradise” se našla i na soundtrack-u filma “Opasni umovi”, drame zasnovanoj na autobiografiji “Moja ekipa ne radi domaći zadatak” LuEn Džonson.

Dangerous Minds/Plakat
Dangerous Minds/Plakat

Ova književnica, novinarka i penzionisani marinac je 1989. bila nastavnica u Karlmont srednjoj školi u Belmontu, u Kaliforniji, gde je pretežno predavala afroameričkim i latino tinejdžerima istočnog Palo Alta, siromašnog, ekonomski lišenog grada gde je vladala rasna segregacija. Džonsonovu je tumačila Mišel Fajfer, koja se pojavila i u Kulijevom spotu za “Gangsta’s Paradise”.

Bilbord je objavio da je “Gangsta’s Paradise” najprodavaniji singl 1995, smestivši ga na 85. mesto najboljih pesama svih vremena.

Kulio je dobio Grammy za najbolji rep solo performans, dve MTV nagrade za najbolji rep video i najbolji video za film, kao i Billboard muzičku nagradu za pesmu i album.

Prodata je u više od 6 miliona primeraka širom sveta, postavši jedan od najprodavanijih singlova svih vremena. Kulio ju je sa El Vijem 1995. godine uživo izveo na dodeli Grammy nagrada, ali i na Billboardovoj – gde im se priključio i Stivi Vonder.

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime