Genijalci svetskog šoubiznisa… Evo ko sve ima IQ veći od 135

0
337
Oglasi
Rašida Džons/Photo: YouTube pritscreen
Rašida Džons/Photo: YouTube pritscreen

Pojedine zvezde svetskog šoubiznisa, osim talentom za muziku ili glumu, mogu da se pohvale i visokom inteligencijom.

Neki su uspeli da dobiju fakultetsku diplomu, a pojedini su bili čak i pred doktoratom, ali ih je put odveo u svet glume ili muzike, piše 24.sata.hr. Ovo je 14 “pametnica” svetskog šoubiza:

Šakira govori 5 jezika, prvu pesmu napisala je sa 4 godine. Iako ima IQ 140 nije upisala fakultet.

Sindi Kraford je bila đak generacije. Svidela joj se nauka, pa je dobila stipendiju za hemijskog inženjerstva. Ipak, uplovila je u svet mode, svet je ostao bez jednog hemijskog inženjera, ali je dobio supermodela.

Glumac Met Dejmon ima IQ 160. Scenario za film ‘Good Will Hunting’ pisao je tokom studija na Harvardu, koji je kasnije doradio sa Benom Aflekom, a za njega je dobio Oskara za najbolji filmski scenario.

Glumica Natali Portman diplomirala je psihologiju na Harvardu. Govori 5 jezika, a procenjuje se da joj je IQ 140. Ipak, karijeru je ostvarila kao glumica, a ne psihološkinja.

Natali Portman/ Photo: imdb.com
Natali Portman/ Photo: imdb.com

Kris Martin iz grupe Coldplay diplomirao je na studijama antičkog sveta. Tokom studija upoznao je kolege iz grupe Coldplay, pa se može reći da su inteligencija i veštine učenja doprinele da danas imamo odličan bend na svetskoj muzičkoj sceni.

Kventin Tarantino je sa 14 godina napisao jedan od svojih prvih scenarija. Nikad nije išao na fakultet, ali nije mu ni trebalo. Rezultat IQ testa od 160 verovatno je temelj za dobijanje dva Oskara.

Džodi Foster je prvu ulogu imala sa svega 3 godine. Sa 18 godina rešila je da napravi pauzu u blistavoj glumačkoj karijeri i posveti se studijama na Jejlu. Studije je završila sa pohvalama.

Eva Longorija je tokom srednje škole radila kako bi majci pomogla oko brige sestre sa posebnim potrebama. Nakon toga je uspela da završi osnovne i magistarske studije, a onda je vredno radila da bi danas bila ovoliko uspešna.

Dejvid Duhovni  je magistrirao englesku književnost na Jejlu, a onda je započeo doktorat. No, tada je zbog glume napustio studije i posvetio se ovom pozivu.

Dejvid Duhovni/Photo: davidduchovnymusic.com
Dejvid Duhovni/Photo: davidduchovnymusic.com

Đžina Dejvis je diplomirala na fakultetu u Bostonu, zna da svira klavir i flautu i tečno govori švedski. Ona ima IQ 140.

Šeron Stoun može da se pohvali IQ-om 151, što je svrstava u 0,1 odsto populacije na svetu koja može da se pohvali ovim rezultatom. Ona je sa 5 godina upisala drugi razred osnovne škole, a već sa 15 godina je dobila stipendiju za fakultet.

Stiv Martin je studirao filozofiju, ali nije uspeo da završi fakultet. To ga nije sprečilo da napravi zavidnu filmsku karijeru i da postane član Mense.

Rašida Džons je pričala da je u školi bila štreberka sa računarom. Ona je studirala na Harvardu religiju i filozofiju i uspela da diplomira sa dvadeset i jednom godinom. Nakon toga je ostvarila sjajnu glumačku karijeru.

Za Rouana Atkinsona kruže priče da ima IQ 178, što nimalo ne odgovara liku Mister Bina koji ga je proslavio. Bio je sjajan učenik koji je u školi uvek dobijao visoke ocene. Studirao je inženjerstvo na fakultetu u Njukaslu. Potom je otišao na Oksford da bi stekao zvanje magistra nauke, pa je čak i započeo doktorat, ali je gluma bila jača.

Među najinteligentinjim ljudima u svetu šoubiznisa su i Brajan Mej, Keša, Dekster Holand, Tom Šolc, Pol Sajmon, Tom Morelo, Eni Lenoks, Ema Votson, Ešton Kučer, Konan Obrajen, Stenli Kjubrik… a zanimljivo je da je ovom uglednom klubu pripadao i legendarni Džim Morison, sa IQ-om od 148, tačno na granici Mense.

Naime, osoba s rezultatom od 130 i više (gornjih 2,5%) smatra se natprosečno inteligentnom, a osoba s rezultatom ispod 70 smatra se mentalno retardiranom. Za članstvo u Mensi potrebno je na standardnom testu inteligencije imati rezultat unutar gornjih 2% (IQ = 148).

HL/Izvor: 24sata.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime