Fredi je izašao na scenu i izgovorio samo tri reči… i svi su znali da je gotovo

0
529
Fredi Merkjuri/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Na današnji dan rođen je čovek koga smatraju najboljim pevačem svih vremena Fredi Merkjuri.

Rođen je 5. septembra 1946. godine u Tanzaniji pod imenom Farrokh Bulsara.

Pohađao je englesku školu u Indiji, gde je uzimao i lekcije iz klavira.

Fredi Merkjuri jednom davno dao je intervju za Džuboks… Evo šta je rekao o Jugoslaviji

U istoj školi je i dobio nadimak Fredi, što je njegova porodica prihvatila. S 18 godina došao je u Veliku Britaniju i pohađao fakultet za umetnost i grafički dizajn, podseća Index. hr u svom tekstu.

U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora i Brajana Meja, koji su s Timom Stafelom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Stafel odlazi iz sastava i na njegovo mesto dolazi Fredi.

Pesmu koja je postala njegov zavet i legat, ustvari nije napisao Fredi Merkjuri… ovo je priča iza legendarne “The Show Must Go On”

Nešto kasnije, posle nekoliko neuspešnih basista, dolaskom Džona Dikona 1971. godine konačno je osnovan bend koji je obiležio istoriju muzike – Queen.

– Ja sam predložio ime Queen. Iako sam bio svestan homoseksualne konotacije, zvučalo je veličanstveno i kraljevski. Uz to, znali smo da će naša muzika biti jača od imena i publiku smo želeli da privučemo tako da ih istovremeno šarmiramo, ali i šokiramo – govorio je svojevremeno Merkjuri u jednom od intervjua.

Kakav je to bio lik… Fredi Merkjuri svojim prijateljima šalje praznične poklone i posle smrti

Posle prvog nastupa grupe, Fredi je odlučio da uzme umetničko ime. Iz rimske mitologije uzeo je ime prema Merkuru, glas­ni­ku bogova i planeti zaštitniku njegovog zodijačkog znaka – Device. I nastao je Fredi Merkjuri.

S glasom neverovatnog opsega Fredi je bio jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni a ujedno ga i danas smatraju jednim od najvećih vokala u muzičkoj istoriji.

Pojavilo se do sada neotkriveno pismo koje je Fredi Merkjuri napisao majci i ocu i fotografija zbog koje je bio ponosan

Čitataoci portala Ranker su ga 2021. proglasili najboljim pevačem svih vremena.

Koliki je uticaj ostavio na obožavaoce najbolje pokazuje video zapis s koncerta Green Daya iz 2017. godine u londonskom Hyde Parku. Tada je više od 65 hiljada ljudi pevalo možda najpoznatiji hit gruoe, “Bohemian Rhapsody”, a prizor je bio veličanstven.

Fredi se poslednji put u javnosti pojavio pre 33 godine na dodeli BRIT nagrada za 1990. godinu. Njegov fizički izgled šokirao je sve fanove pre nego što je rekao zbogom.

Njegovo poslednje javno pojavljivanje na TV-u završilo je s tri srceparajuće reči koje je uputio svojim obožavaocima. On je tada izašao na pozornicu s ostalim članovima grupe Queen kako bi primili BRIT nagradu.

Govor je održao gitarista Brajan Mej. Obraćajući se brojnoj publici, Brajan je rekao:

– U ime grupe želeo bih da se zahvalim svima u industriji i, naravno, najvažnije – onima izvan industrije koji su bili uz nas sve ove godine. Dali ste nam puno slobode da radimo ono što smo nazivali svojom umetnošću…

ZVANIČNO… Fredi Merkjuri je najbolji pevač svih vremena

Pošto se govor završio i bend napustio pozornicu, Fredi je uputio poslednje tri reči svojim obožavaocima koji su tada već mogli naslutiti šta će se događati u sledećim mesecima, jer je njegovo zdravlje bilo sve lošije.

Merkjuri je stao pred mikrofon i samo rekao: Hvala… Laku noć.

Samo 21 mesec posle te dodele nagrada, 24. novembra 1991. godine, Fredi je preminuo. Njegove poslednje dane opisao je Elton Džon u svojim memoarima.

“Bio je previše krhak da bi ustao iz kreveta, gubio je vid, telo mu je bilo prekriveno sarkomima, a opet je definitivno bio Fredi, pravi, potpuno očuvan. Nisam mogao da znam da je li uopšte imalo znao koliko je blizu smrti ili je to savršeno dobro znao… Ali bio je odlučan da ne dozvoli da ga ono što mu se događa zaustavi da bude ono što jeste”, napisao je Elton Džon.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime