Fosil novootkrivene vrste, star 469 miliona godina, dobio ime po Toniju Ajomiju…

0
188
Oglasi
Toni Ajomi/Photo> YouTube printscreen
Toni Ajomi/Photo> YouTube printscreen

469 miliona godina star fosil novootkrivene vrste konodonata (izumrli kičmenjaci bez vilica koji veoma podsećaju na jegulje) upravo je dobio ime po gitaristi i osnivaču grupe Black Sabbath, Toniju Ajomiju.

Kako je objavio Blabbermouth, tim danskih i švedskih paleontologa pronašao je fosil “iz niza krečnjaka u zapadnoj Rusiji”, koji su tokom Ordovicijskog perioda (period od 45 miliona godina koji datira pre 488,3 miliona godina), formirali sedimente na morskom dnu.

METAL GITARISTI ODABRALI: TONI AJOMI ODSVIRAO JE NAJBOLJI RIFF SVIH VREMENA…

Mats E. Erikson, jedan od paleontologa u misiji, ima bogatu istoriju u imenovanju novootkrivenih fosila po legendama heavy metala, pošto je već odao počast vođi Motorheada Lemiju Kilmisteru, basisti Cannibal Corpsea Aleksu Vebsteru i kultnom pevaču King Dajmondu, tako što je fosile nazivao po njima.

– Toni Ajomi je visoko na mojoj listi ljudi koje sam želeo da počastim na ovaj način. Na moje veliko zadovoljstvo, obojici mojih kolega se svideo predlog. Dakle, sada je Toni Ajomi ovekovečen i u naučnoj literaturi sa prelepom vrstom Drepanoistodus Iommii – rekao je Erikson posle najnovijeg otkrića.

TONI AJOMI: ISTERAO SAM MADONU SA PROBE BLACK SABBATHA

Jan Audun Rasmusen, koji je specijalizovan za konodonte, bio je oduševljen:

– Drepanoistodus Iommii je zaista odlično očuvan, pripada složenoj grupi konodonata i ima veliki potencijal kao vremenski marker (tzv. biostratigrafija).

– Stene sa kojih smo uzeli uzorke na strmoj litici ruske reke možda ne izgledaju kao nešto mnogo bitno golim okom – dodao je Anders Lindskog, – Ali pokazalo se da su oni riznica nas ljubitelja fosila.

HL/Izvor: loudwire.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime