Film “Stop Making Sense” Talking Headsa uvršten u Nacionalnu biblioteku SAD… Dejvid Birn se opet izvinio zbog promo spota

0
439
Stop Making Sense, printscreen
Oglasi
Stop Making Sense, printscreen
Stop Making Sense, printscreen

Film “Stop Making Sense” koji je 1984. godine režirao Džonatan Deme,  koji uključuje live nastup američkog rock benda Talking Heads, a sniman je tokom četiri večeri u holivudskom pozorištu Pantages u decemnru 1983. dok je grupa bila na turneji kako bi promovisala svoj novi album “Speaking in Tongues”, uvršten je kao deo nacionalnog dobra u Nacionalnu biblioteku SAD.

The Library of Congress (LC) je istraživačka biblioteka koja službeno služi Kongresu Sjedinjenih Država i de facto je nacionalna biblioteka Sjedinjenih Država. To je ujedno najstarija savezna kulturna institucija u Sjedinjenim Američkim Državama. Kongresna biblioteka godišnje doda 25 filmova u registar, ravnajući se prema estetskom, kulturnom ili istorijskom značaju filmova koji prikazuju “raspon i raznolikost američke filmske baštine”.

LJUBAV PREMA SLAVI, SUJETA, EGO I POHLEPA… OVAKO JE DEJVIDA BIRNA U SVOJIM MEMOARIMA OPISAO BUBNJAR GRUPE TALKING HEADS

Godine 2019. Prinsov film “Purple Rain” iz 1984. dodat je u Nacionalni filmski registar zajedno s filmom “She’s Gotta Have It” Spajka Lija, “Trgovci” Kevina Smita i koncertni klasik “The Last Waltz” s grupom The Band Martina Scorsetea. Ove godine su uz film “Stop Making Sense” uvršteni i filmovi: “Richard Pryor: Live in Concert” Džefa Margolisa iz 1979. godine i “Šta se dogodilo s Baby Jane?” iz 1962. Roberta Oldriha. Ceo spisak uvrštenih filmova u Nacionalni filmski registar za 2021. godinu pogledajte na ovom linku.

Prošle godine Dejvid Birn osvrnuo se na svoju upotrebu crnog i smeđeg lica u promo skeču za film “Stop Making Sense” zbog čega je bio izvrgnut brojnim kritikama. Kritike i komentari su usledili pošto su brojne TV emisije, filmovi i brojni drugi materijali uklonjeni sa streaming servisa zbog korišćenja “blackfacea”, nakon što su se širom sveta održali protesti “Black Lives Matter” posle smrti DžordžaFlojda u Mineapolisu prošlog leta. Putem Twittera je Birn otkrio da mu je novinar nedavno ukazao na ovaj deo promotivnog materijala, te je uključivanje crnog i smeđeg lica nazvao “velikom greškom u proceni”.

DOKLE OVO IDE? DEJVID BIRN SE JAVNO IZVINIO JER JE 1984. NAMAZAO LICE CRNOM BOJOM (?!)

– U tom videu se pojavljujem kao niz različitih likova koji sami sebe intervjuišu, a neki od prikazanih likova su obojeni ljudi. Zaboravio sam već na taj skeč i hvala vam što ste me podsetili na njega. Gledajući danas sebe u različitim likovima, uključujući crno i smeđe lice, priznajem da je to bila velika greška u proceni koja je pokazala nedostatak stvarnog razumevanja. To je kao da se pogledaš u ogledalo i vidiš nekog drugog i shvatiš da nisi osoba za koju si mislio da jesi – izjavio je tom prilikom Dejvid Birn, lider grupe Talking Heads.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime