FBI analizirao filmske psihopate… Ovo je Top 10 autentičnih ludaka koji bi mogli da žive i u vašem komšiluku

0
399
Oglasi
Psihopata/Photo: Freepik
Psihopata/Photo: Freepik

Jedan procenat ljudi u svakomdruštvu ima psihopatske sklonosti, pokazuju studije i to na prvi pogled ne zvuči strašno. Ali, kada shvatimo da je to zapravo jedna u sto osoba, postane nam jasno da možda baš neku takvu imamo u svojoj okolini.

Tvorci filmova vole psihopate, jer oni su začin svakog neočekivanog zapleta. Upravo zbog toga stručnjaci FBI odlučili su da one najpoznatije stave na papir i dobro prostudiraju.

TIH, MIRAN I POMALO KRVOLOČAN… KULTNA SERIJA “DEXTER” VRAĆA SE NA MALE EKRANE

Njihova analiza objavljena je u dokumentarcu  “Noć psihopata”, a bavi se sa 20 problematičnih (najblaže rečeno) filmskih likova koje oni koji rade na rešavanju najtežih slučajeva ubistva smatraju veoma uverljivim i autentičnim. Evo ko se našao u prvih 10 mesta:

#10 Norman Bejts – “Psiho” / Zbog naziva filma mnogi će videti zlokobni smešak Normana Bejtsa svaki put kada čuju ovu reč. Međutim, stručnjaci iz FBI nisu baš ubeđeni. Oni tvrde da Norman ispoljava klasične simptome poremećaja višestruke ličnosti, ali ne i psihopatije. A za jezu koju osećamo svaki put kada ga vidimo, krivac je verovatno talentovani Hičkok.

#9 Hanibal Lekter – “Kad jaganjci utihnu” / Scena u kojoj neiskusna i sveže regrutovana Klaris Sterling sreće Hanibala Lektera (kultna gluma ser Entonija Hopkinsa) verovatno je jedna od najboljih ikada snimljenih u nekom trileru. FBI analiza otkriva da je ovaj razgovor veoma ličio na intervju sa psihopatom. Lekter je uspostavio dinamiku u kojoj je sebe postavio kao predatora, a Klaris kao plen. S obzirom da je njen lik dobio svoj spinof u vidu Netfliks serije, savetovali bi je da se nikada ne upusti u raspravu sa psihopatom. U svakoj sceni Lekter je pokazao da ga lukavost i sposobnost manipulacije izdvajaju kao istinskog psihopatu.

#8 Leon Kovalski – “Istrebljivač” / Na mnogo načina su testovi za replikante u ovom filmu bazirani na onima za prave psihopate. I u filmu, i pri prevoj FBI istrazi cilj je uspostaviti ljudski odgovor i empatiju koja bi trebalo da postoji u 99 odsto ljudi. Kovalski na tom testu trijumfalno pada.

#7 Gordon Geko – “Wallstreet” / “Pohlepa je dobra”, urla Gordon Geko (Majkl Daglas) oko 50 puta u toku filma. I do kraja filma samo što vas ne ubedi u to. Njegove propovedi, nalik na svešteničke, savršeno dočaravaju moć koju psihopate imaju. To je kombinacija manipulacije, ogromnog ega i samouverenosti i prosipanja površnog šarma koji može da za pojedince oko njih bude i smrtonosan. Geko je istovremeno previše zanimljiv da bismo ga omrzli, ali i previše lišen bilo čega ljudskog da bi nam se svideo.

#6 Džejms Bond – filmovi Šona Konerija / Kladimo se da ovo niste očekivali. Jeste da su nam ga filmovi predstavili ka uzornog heroja, stručnjaci ističu da kada odsečete glavu drugom čoveku, a onda od toga napravite igru reči, to baš i nije ponašanje normalne osobe. Uz to seksualna promiskuitetnost, slaba kontrola sopstvenog ponašanja, potpun nemar za osećanja drugih i nedostatak empatije – sve to čini Bonda vrlo problematičnom ličnošću, bez obzira na to ko ga glumi.

#5 Tom Ripli  – “Talentovani gospodin Ripli” / Ispod šarma, uredno očešljane kose i ispeglane polo majice krije se um koji ključa i nema dobre namere. Tom Ripli ima brojne karistike klasičnog psihopate.

#4 Aleks – “Paklena pomorandža” / Kjubrikova adaptacija romana Entonija Burdžisa od samog početka bila je opisana kao “uznemirujuća”… Toliko da je sam pisac izašao iz bioskopa na pola projekcije. Aleksova manija je svakako u centru priče, dok on bez ikakvog osećanja empatije ili morala izvršava svoje zle namere. Manje realistična jedino je terapija kojoj ga podvrgavaju u filmu. Osim toga, on je slika i prilika pravog psihopate. Ipak potrebno je biti posebna vrsta psihopate da mirne tonove Betovenovih sonata uskladite sa naseljem od kog se prevrće utroba.

#3 Kevin – “Moramo da pričamo o Kevinu” / Decu koja ispoljavaju simptome psihopatije je vrlo teško dijagnostifikovati, ali ipak moguće. Mladi Kevin u ovom filmu ispoljava znake osobe koja nema ni trunke kajanja niti saosećanja za druge. Dok se film odvija polako, stručnjaci u njemu uviđaju gotovo stvarnu tenziju. Čak i jednostavna porodična večera puna je težine i straha, a publika skoro da može da opipa onaj uznemirujući osećaj kada se nađete u prisustvu nekog stvarno opasnog.

#2 Džed  – “Zloba” / U “Zlobi” Alek Boldvin glumi hirurga koji ima kompleks boga, što je, ponovo, jedna od ključnih osobina psihopata. Drski i zlobni Džed je savršena demonstracija kako se psihopata lako može prikriti. I Džed pokazuje veliku količinu površnog šarma.

#1 Džoker – “Vitez tame” / Prema stručnjacima iz FBI-ja, najrealističnije prikazan psihopata u istoriji filma je Džoker, klovn koji je zaratio sa Betmanom. Već u prvoj sceni ovog filma Džoker pokazuje hrpu osobina s liste za procenu psihopata. U pljački koju je izveo dobio je mnogo uzbuđenja koje je psihopatama potrebno, ali za izvršenje pljačke sasvim nepotrebno. Džoker se ne boji ničega, ne smeta mu ubijanje i željan je uzbuđenja.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime