Ekskluzivno za Headliner – Roni Romero, Bobi Rondineli i Karl Sentens: Ono što IMP hoće da poruči ljudima je – sve će biti OK!

0
210
Oglasi
IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: Alex
IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: Alex

Supergrupa Intelligent Music Project pre nekoliko dana završila je bugarski deo turneje “The Creation Tour”, a uskoro ih čekaju i koncerti u Solunu (17.6.) i Bukureštu (19.6.).

Ekipa napravljena prema viziji bugarskog biznismena i filantropa dr Milena Vrabevskog, predvođena nekadašnjim pevačem legendarne grupe Rainbow Ronijem Romerom, slavnim bubnjarem Bobijem Rondinelijem (Black Sabbath) i pevačem Nazaretha Karlom Sentensom, priredila je u Sofiji pre nekoliko dana istinski rok spektakl, a mi smo neposredno pred taj koncert imali priliku da porazgovamo sa njima u opuštenoj atmosferi i otkrijemo zbog čega je Intelligent Music Project drugačija grupa od svih u kojima su do sada svirali.

Da, ovo nam je nedostajalo… Adrenalin, energija, opasno dobra svirka i puno srce na koncertu Intelligent Music Projecta u Sofiji (fotoreportaža)

Pitali smo Romera kako je to izgledao njegov put od rodnog Čilea, preko Španije i Reinbowa do Bugarske i IMP?

– Dug put, duga priča. Sve u mom životu je povezano sa muzikom. odrastao sam u porodici muzičara. Ipak, preselio sam se iz Čilea u Španiju bez ideje o tome da ću raditi u muzičkoj industriji. Napravio sam svoj bend u Španiji i zabavljao se sa društvom svirajući vikendima. A onda se sve desilo dosta brzo. Moja karijera kakva je trenutno za nekog normalnog muzičara trajala bi 20-25 godina, a ja sam je postigao za pet. Naravno velike zasluge za to ima činjenica da sam radio sa stvarno legendarnim muzičarima a onda uspeh dođe stvarno brzo.

Ali, kako si od muzičara u lokalnom bendu stigao do Rainbowa?

– Moj pokojni otac (RIP) je bio veliki fan benda Deep Purple, tako da ih slušam još od kada sam bio dete. Zato i jesam napravio bend sa prijateljima u Španiji u kome smo svirali pesme Reinbowa. I dobro nam je išlo, jer je gitarista zvučao kao Riči (Blekmur), a ja sam zvučao kao Dio (Roni Džejms Dio), i zbog toga smo dobili neke pozive da sviramo na festivalima. Napravili smo i neke snimke za YouTube i iznenada Riči mi se javio sa željom da se pridruzim bendu. Naravno, tako onda napraviš ime. Tako sam i upoznao dr Milena koji me je uveo u IMP – objašnjava Romero.

[infobox title=’Žrtvovanje privatnog života je deo posla’]

Roni Romero, IMP (Sofija)/ Photo: AleX
Roni Romero, IMP (Sofija)/ Photo: AleX

Roni Romero je pravi svetski rok putnik. To, prirodno, zahteva mnogo odricanja, pre svega kad je o porodici reč.
– Nikada niste spremni za tako nešto. Zato većina uspešnih muzičara žrtvuju privatni život. Puno vremena provodite na putu, puno vremena na poslu generalno. Ovo je težak rad, ma šta ko o tome mislio. Morate da zadovoljite ljude svojim radom, ponekad na načine na koje jednostavno ne možete. To vam donosi probleme u privatnom životu. Ja sam žrtvovao puno stvari. Kada sam počinjao, moj mlađi sin imao je tri godine, a ja sam ga viđao samo nekoliko meseci godišnje. Bilo mi je jako teško da se izborim s tim.
Roni nam je otkrio i još jedan detalj koji je obeležio njegovu dosadašnju karijeru.
– Najteže mi je bilo jer nisam počeo karijeru sa svojim bendom i sa svojim pesmama. Uvek sam menjao druge. Očekivanja su onda drugačija. Bilo je puno upiranja prstom od strane publike – “da li može da peva kao drugi, da li je dovoljno dobar?”. Bilo je mnogo pritiska, jer su me poredili sa velikima, sa najvećima. Sada se u IMP osećam vrlo konforno i zadovoljno.
[/infobox]

Šta je presudilo da se priključiš ovom u najmanju ruku neobičnom projektu?

– Dve stvari su mi jako bitne kada mi neko traži da se priključim projektu. Prvo, kvalitet muzike mora da bude dobar. Mora da mi se sviđa. Kada ga čujem da odmah poželim da pevam. Ako se to ne desi, od mene je “ne”, šta god da se dešava, neću prihvatiti. Druga stvar je to što sam ovo shvatio kao izazov, zato što pevači i njihov ego uvek pokušavaju da dokažu drugima i sebi da mogu da urade nešto drugačije. Ova muzika me je stvarno izbacila iz moje zone komfora, nije samo “vrištanje”, ima puno različitih elemenata i drugačije atmosfere. Prolazim od pravog hard rocka do nečeg mekšeg i pevanja samo uz akustičnu gitaru. To je stvarno izazov za mene. Sviđa mi se.

Bobi Rondineli, bubnjar s neizmernim iskustvom u bendovima kao što su Black Sabbath, Rainbow, Blue Oyster Cult… takođe nije imao dilemu da se priključi IMP.

– Sve se desilo veoma brzo. Dobio sam mejl od Milena, pitao me je da li sam slobodan da sviram na albumu “The Creation”. Poslao mi je materijal, a pošto je to zvučalo jako dobro, pristao sam. Pet dana kasnije, već sam sve završio, bio sam sam u studiju i bio sam veoma efikasan. Sve se to desilo tokom Covida, kada se nije puno toga dešavalo. I odjedanput sam dobio sjajan projekat u kom učestvujem, tako da je bilo lako.

IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: AleX
Bobi Rondineli i Andreja Ignjatović (Sofija)/ Photo: AleX

Šta je bio najveći izazov za tebe u ovom projektu?

– Za mene je to bila šansa da napravim nešto drugačije za fanove. Mi ne sviramo samo heavy metal ili hard rock sa nekim tipičnim porukama, kao na primer koliko nam je život kul ili kako se vozimo u skupim i brzim kolima sa devojkom. Radimo nešto drugačije. Donosimo malo nade ljudima u ovim vremenima u kojima živimo. I mislim da je sjajan izazov za muzičare da urade nešto drugačije, da kažu ljudima da će sve biti ok. To mi radimo trenutno. Roni je već sve rekao…

I Karl Sentens, koji je sa Nazarethom prošao rokersko “sito i rešeto”, kaže da mu je ovo jedno od boljih iskustava u životu.

– Sjajno je. Bio sam zauzet tokom Covida, uglavnom u studiju. Ali zapravo sviranje pred ljudima je ono zbog čega sviram. Nastupam da bih bio pred ljudima i čuo reakciju. Meni je studio više kao nužno zlo. Moraš da stvaraš pesme, ali mikrofoni ne tapšu. Inženjer zvuka uglavnom ne tapše, osim ponekad kada želi da nam kaže da je sranje i da treba da ponovimo. Kada sviraš za ljude i kada vidiš da uživaju u tome, to je ono što je stvarno vredno – kaže Sentens.

Hoće li rokenrol preživeti ova teška vremena, dodatno otežana pandemijom i svime što se u svetu dešava?

– Mislim da hoće. Ima sjajnih muzičara, sjajnih talenata. Mislim da ih čak ima i više nego pre, samo je sada duplo teže uspeti. Ima puno sjajne dece i stvarno nek im je sa srećom – kaže Romero, a Bobi dodaje:

– Da, bilo je dosta depresivno. Ovo sada je fantastično jer imamo priliku da izađemo i rokamo malo – kaže Bobi, a sa njim je saglasan i Karl Sentens, kome je ova turneja poseban izazov:

– To je očigledno, čak i za nas kada izađemo na scenu, sada smo više uzbuđeni. Nije isto kada ovo radite kao normalan posao svakog dana na turnejama i svirate za publiku i onda se odjedanput desi da ne radite ništa. I naravno kada se vratite, uzbuđeni ste. I publika. Ona je ovo čekala dugo, a na nama je sada malo veći pritisak, jer dugo nije bilo ničega. Beg od svega, i za nas i za publiku  – rekao je Karl i dodao:
– Uvek će biti roka. Što ste bolji, imate veću šansu da budete u njemu. Fanovi možda stare, ali su i dalje tu. Dobijamo i neke mlađe rokere, što je sjajno. Često viđamo baš malu decu na nastupima. Rok možda nije veliki kao što je nekada bio, ali nikada neće umreti.

IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: AleX
Karl Sentens i Bobi Rondineli (Sofija)/ Photo: AleX

Pitali smo Ronija, Bobija i Karla kako su se uklopili, budući da nikada ranije nisu svirali zajedno…

– Ja sam sa Bobijem bio na istoj turneji – kaže Romero. – On je bio headliner, dok sam ja sa svojim bendom bio podrška. To je bilo pre skoro pet godina, iako je osećaj kao da je bilo juče. Upoznali smo se ranije, ali prvi put sviramo zajedno.

Karl dodaje da to nije bio nikakav problem:

– Lako je kad neko ima takav talenat. Baš sam pričao sa ostatkom ekipe, jer mi je neko rekao da IMP konačno ima ovaj prepoznatljiv zvuk na sceni, i ja sam rekao da je to zbog bubnjara. Ako bubnjar gura bend, ostatak benda radi bolje. Tako da je stvarno lako, jer Bobi je sjajan bubnjar sa puno iskustva. Razumemo se jako dobro i plus imamo sjajan bend iz Bugarske iza sebe.

Konačno, benda IMP verovatno ne bi ni bilo bez zarazne energije i svesrdne podrške Milena Vrabevskog, biznismena i rokera, koji je i autor brojnih pesama na ovom, ali i prethodnim albumima benda.

IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: AleX
IMP i HL Team (Sofija)/ Photo: AleX

– Milen je sjajan je prema nama – kaže Roni Romero. – Pravo je zadovoljstvo sarađivati sa njim. Tretira nas kao kraljeve. Napravio je sjajnu organizaciju. Od obezbeđenja, do njegovog PR tima, tehničke ekipe i, naravno, benda. Imamo sjajan bend. Ne morate da brinete ni o čemu, osim o sebi. Ponekad kada svirate sa bendom koji ne znate, morate da brinete o bendu. Ovde samo brinem da ja nešto ne zajebem. Super je. Ovi momci su sjajni. Bend je sjajan i organizacija je odlična, od dna do vrha – kaže Romero, a Bobi Rondineli dodaje:

– Mislim da je ovo što mi radimo sada muzika za svakoga. Dobra stvar je to što zbog poruke koju šaljemo i dobre energije koju donosimo na scenu, ljudi mogu da dođu na nastup kao porodica. Možete videti oca, majku i dete, jer je ovo nešto što je lako slušati i uživati u tome. To je Milen sjajno procenio.

Andreja Ignjatović za HL

[infobox title=’Poklanjamo IMP majice i diskove’]

IMP, The Creation, cover

Ekipa Intellignt Music Projekta, u saradnji sa Music Starom, pripremila je i nekoliko poklona za čitaoce Headlinera.
Prvih 12 čitalaca koji ostave komentar ispod ovog teksta na Facebooku dobiće novi CD benda “The Creation”, a prvih pet koji objavu budu šerovali na svoj profil, uz CD će dobiti i oficijalnu majicu benda.[/infobox]

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime