Džoni Mičel uskoro objavljuje svoje pesme koje je na svojoj magnetofonskoj traci snimao lično – Džimi Hendriks

0
399
Oglasi
Džimi Hendriks, Džoni Mičel/Photo: screenshot
Džimi Hendriks, Džoni Mičel/Photo: screenshot

Džoni Mičel svirala je davnoh 19. marta 1968. u Ontariju, u jednom kafiću, pred ne mnogo publike, ali sa jednim posebnim gostom – Džimijem Hendriksom. Pritom, Džimi nije došao samo da uživa u njenoj svirci, imao je i druge planove. Dugo izgubljeni snimak njenog nastupa, koji je Hendriks lično zabeležio te večeri, Džoni Mičel će objaviti tokom ove godine pod nazivom “Joni Mitchell Archives Vol. 2: The Reprise Years (1968-1971)”.

Kako piše ultimateclassicrock.com, ranije tog dana, Hendriks, koji je i sam trebalo da nastupi u obližnjem Kapitol teatru, razgovarao je sa pevačicom.

– Pričao sam sa Džoni Mičel telefonom. Mislim da ću snimiti njen nastup večeras na mom odličnom magnetofonu (da kucnem u drvo)…. hmmmm… ne mogu da nađem nikakvo drvo… sve je plastika – napisao je Hendriks u svom dnevniku.

NAJTEŽA ŽIVOTNA BORBA DŽONI MIČEL: VEĆ PET GODINA NE MOGU DA HODAM, NE MOGU DA SVIRAM, ALI NEĆU DA SE PREDAM, BIĆU OPET ONA STARA

Održao je reč, te čim je priveo kraju svoj šou, poneo je magnetofon u Le Hibou kafić i uživao u muzici godinu dana mlađe koleginice. Mičel, čiji je debitanstki album “Song to a Seagull” objavljen samo nekoliko dana ranije, opisao je kao “fantastičnu devojku sa nebeskim rečima”.

– Rekli su mi: “Džimi Hendriks je ovde, ispred vrata”. Otišla sam da ga upoznam. Sa sobom je nosio veliku kutiju. Rekao mi je: “Moje ime je Džimi Hendriks, u istoj smo izdavačkoj kući, Reprise Records”. Oboje smo potpisali ugovore otprilike u isto vreme. Rekao je: “Voleo bih da snimam tvoj nastup. Da li bi mi zamerila?”. Odgovorila sam – naravno da ne bih. I on je iz kutije izbadio veliku magnetofonsku traku.

IZBAČEN IZ BENDA, GAĐALI GA KONZERVAMA, OTPUŠTEN IZ VOJSKE… ALI POSLE PRVOG NASTUPA BILO JE JASNO – DŽIMI HENDRIKS JE BOG GITARE

Hendriksove trake bile su, nažalost, ukradene nedugo nakon te svirke. Decenijama se verovalo da su izgubljene, sve dok ih neko nije donirao Biblioteci i arhivu Kanade, a onda su vraćene Mičel.

Jednu od pesama koje je Hendriks snimio, Džoni Mičel je već objavila prošle jeseni. Reč je o pesmi “The Dawntreader”, koju možete poslušati ovde:

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime