Džez sastav Schime objavio album “Ursa Major”

0
187
Schime/ Photo: Nikola Cvetković
Oglasi

U četvrtak, 26. oktobra, na svim digitalnim platformama objavljen je “Ursa Major” (Sekvoja), četvrti album poznatog džez sastava Schime.

Sastav benda čine najznačajnija imena savremene domaće džez scene: saksofonista Luka Ignjatović, pijanista Sava Miletić, basista Boris Šainović i bubnjar Peđa Milutinović.

Album je nastao u toku 2022. godine i na njemu se nalazi sedam novih autorskih kompozicija, od kojih šest kao autor potpisuje Sava Miletić, a jednu Luka Ignjatović, dok aranžmane potpisuje čitav bend.

– Posle skoro deset godina postojanja, bend je na ovom albumu pokazao zrelost koja je bila neophodna kako bi delikatne i konceptualno zahtevne kompozicije, koje ovaj album sačinjavaju, dostigle svoj pun potencijal. Bend je uspeo da stavi svoje članove u potpunosti u službi muzike čemu oduvek i težimo – istakao je saksofonista Luka Ignjatović.

Luka Ignjatović, Schime i Muzikon (BJF 2022)/ Photo: AleX

Posle prošlogodišnjeg izdanja “Melange” snimljenog sa Kamernim orkestrom Muzikon, sastav Schime se ove godine vraća osnovnoj formaciji kvarteta, nastavljajući da istražuje i pomera granice vlastite kreativnosti.

Ovoga puta, prateći autorsku viziju Save Miletića, četvorica uigranih muzičara predstavljaju nešto kamerniju, liričnu stranu svog izraza.

Stasali i sazrevali na zvucima uzavrele njujorške post-bap scene 21. veka, a potom evoluirali kroz slobodan i avanturistički pristup kombinovanju džeza i klasične muzike na tragu legendarnog Vejna Šortera, na albumu “Ursa Major” dodaju i delikatnu notu savremenog evropskog pijanističkog džeza.

Podjednako se oslanjajući na svetlu tradiciju žanra i savremene tendencije, na vanvremenske i prepoznatljive žanrovske koordinate ali i iskorake u nepoznato, Schime danas predstavljaju jedan od najzrelijih autorskih projekata i pokretačku snagu džez scene u Srbiji.

Sava Miletić/ Photo: Vladimir Veličković

Sastav je osnovan 2015. godine u Beogradu, a svoj prvi album “Do You Really Wanna Play?“ objavili su 2016. godine za Metropolis Music.

Nastupi benda privukli su veliku pažnju domaćih i stranih kritičara, od kojih treba izdvojiti sjajne kritike dva najpoznatija džez medija – magazina Downbeat i sajta All About Jazz.

Bend je drugi album “Visualisation“ izdao za švajcarsku izdavačku kuću UNIT Records maja 2018. godine.

Od 2020. godine Schime sarađuje sa kamernim ansamblom Muzikon. Članovi benda su za ovaj nesvakidašnji kombinovani sastav (džez kvartet i devetnaetočlani gudački orkestar) komponovali originalnu muziku koja je javnosti bila predstavljena online nastupom na Agelast Youtube kanalu uživo iz Kolarčeve zadužbine.

Nastup je privukao veliku pažnju publike i kritičara pa je usledio poziv sa Moers festivala u Nemačkoj na kojem je ovaj projekat predstavljen evropskoj publici putem čuvene televizije Arte.

Usledili su nastupi u Srbiji i Crnoj Gori kao i otvaranje Beogradskog džez festivala 2022 godine.

Schime/ Photo: Vladimir Veličković
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime