Drugovi, da li se stidite svoje komunističke prošlosti? Bitef pita, ne mi…

0
200
Photo: Facebook @bitef.teatar
Oglasi

Predstava Bitef teatra “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti”, po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, ponovo se igra na sceni Bitef teatra 27. i 28. novembra sa početkom u 20:00 časova, u okviru festivala autorskog filma.

“Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” je premijerno izvedena u maju ove godine u Bitef teatru. Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić se u predstavi bave skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju.

Photo: Promo
Photo: Promo

Osnovna ideja SFRJ kao multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićuću se tokovi života glavnih junaka sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, pustošenjem njihovog rodnog grada i nameće se pitanje da li je u današnjem društvu moguće  ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? I šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor? 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime