Đorđe Balašević dobio svoj park u Podgorici: Na dan kad je rođen, tu je posađen orah… a svuda su table s njegovim neprolaznim stihovima

0
318
Oglasi
Đorđe Balaševič/Photo: YouTube printscreen
Đorđe Balaševič/Photo: YouTube printscreen

Đorđe Balašević je dobio svoj park: u Podgorici je otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru iz Novog Sada. Park je službeno otvoren 11. maja, na dan kada bi Balašević proslavio 68. rođendan.

Ovom gestom Podgorica se oprostila od Balaševića koji je preminuo 19. februara u 67. godini na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

OSKRNAVLJEN MURAL ĐORĐA BALAŠEVIĆA U NOVOM SADU

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi “Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah” gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktorka gradskog poduzeća “Zelenilo” Daca Popović, na njegov rođendan su posadili orah i otvorili još jedan park za građane Podgorice. U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih, posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru. Osim sadnica, uređenih staza, klupa i ljuljaški, u parku se posebno ističe 11 tabli sa stihovima iz najpoznatijih pesama Đorđe Balaševića.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković izjavio je da je odluka grada bila da se “panonskom mornaru” oduži ne rečima, već konkretnim delom:

– Kada smo 19. februara ove godine čuli vest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili reči da opišemo taj osećaj tuge. Stoga smo osećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao i nama nešto mlađima, ali i onim starijima, odlučili da se ‘panonskom mornaru’ odužimo, ne rečima nego delom – rekao je Vuković.

AUTOPUT BEOGRAD – ZAGREB POSTAJE “AUTOPUT ĐORĐA BALAŠEVIĆA”? ŠTA VI MISLITE…

Bilo je više ideja kako da se oda počast Đoletu, ali ona s parkom je pobedila ostale.

– Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju duže, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje večno – naglasio je Vuković i izrazio uverenje će ovo biti mesto na kojem će se slaviti ljubav, sloboda, život, baš onako kako je Balašević pevao i baš onako kako nas je nadahnjivao.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime