Autoput Beograd – Zagreb postaje “autoput Đorđa Balaševića”? Šta vi mislite…

0
127
Oglasi
Đorđe Balašević/Photo: YouTube printscreen
Đorđe Balašević/Photo: YouTube printscreen

Na društvenim mrežama u Srbiji pojavila se ideja da se autoput Beograd-Zagreb, u vreme SFRJ nazvan autoput “Bratstva i jedinstva”, preimenuje i bude nazvan po nedavno preminulom kantautoru, pesniku i piscu Đorđu Balaševiću.

Građanska inicijativa Pokret slobodnih građana (PSG) podržala je u ponedeljak prijedlog o tom imenu autoputa, istakavši kako je “tako važna osoba, koja je svojim porukama pomirenja gradila veze između naroda regiona zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila da put koji povezuje Srbiju, Hrvatsku i BiH ponese njegovo ime”.

Balašević, jedan od najcenjenijih muzičara u regionu, preminuo je 19. februara od posledica zaraze covidom-19.

Peca Popović: Umirale su razne poglavice ovih plemena i ni za jednim se nije žalilo kao za Balaševićem

Njegova smrt je podstakla ljude da se okupljaju širom Jugoslavije i izvode njegove pesme. Desetine hljada ljudi odavali su mu počast svećama i cvećem, ostavljajući mandarine i plišane zečeve u znak sećanja na pojedine pesme uz koje su odrastale generacije.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autopputu ka Zagrebu s imenom Đorđa Balaševića, usledile su pohvale i podrška, ali se ispostavilo da je to samo predlog jednog od Balaševićevih fanova.

Ideju je pokrenuo Milan Janić koji je za N1 rekao da je “odlazak Balaševića posebno teško pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrevala uz njega. Mi ne znamo za život bez Balaševića. On nam je mnogo toga ostavio i osećamo ogromnu zahvalnost, a sada se postavlja pitanje kako da mu se odužimo”.

Porodica Balašević poklonila Akademiji umetnosti u Novom Sadu opremu vrednu 30.000 evra

Janić je uveren da će se Novi Sad dolično odužiti svom sugrađaninu, ali je naglasio kako je “ovo pitanje malo šire” – kako će se Balaševiću zahvaliti ostali građani Srbije.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, “ne postoji čak ni jasno definisana procedura” koja bi mogla da ishodi preimenovanje autoputa i da prijedlog s društvenih mreža “nije dovoljan”.

U Javnom poduzeću Putevi Srbije kažu kako oni nisu adresa za promenu imena koridorima, niti znaju kakva je procedura, te da oni kao nazive koriste isključivo oznake državnih “puteva prvog i drugog reda”, kao i evropske oznake za autoputeve.

HL/Izvor: hina

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime