Dokumentarci “Ema“ i “Treća i četvrta generacija“ najbolji na DOK #6 festivalu

0
101
Uručenje nagrade publike za najbolji film, DOK#6/ Photo: Marina Bugarčić
Oglasi

Proglašenjem pobednika i projekcijom filma “Bioskop Laika“ autora Veljka Vidaka u nedelju, 4. februara u MTS dvorani završen je šesti festival dokumentarnog filma DOK.

Tokom četiri dana prikazano je 15 dokumentarnih ostvarenja, a projekcije su praćene razgovorima sa gostima festivala.

Program DOK festivala bio je podeljen na Glavni i Takmičarski, dok je specijalna selekcija “Izvan mraka“ bila posvećena bioskopima.

Treća i četvrta generacija/ Photo: Promo (DOK)

Takmičarski program Enter Dok u kome učestvuju debitantski dugometražni dokumentarni filmovi, predstavio je sedam ostvarenja. U okviru ove selekcije dodeljena su dva priznanja: nagrada publike i nagrada mladog žirija publike koji je bio sastavljen od tri ljubitelja filma koji su glasali za najbolji debitantski film.

Nagradu za najbolji film festivala odlukom mladog žirija, koji je radio u sastavu Una Dimitrijević, Neva Antonijević i Andrej Tomin, dobio je film “Treća i četvrta generacija“ autora Lukasa Zinda iz Švajcarske.

U svom obrazloženju žiri je naveo: – Nagradu dodeljujemo filmu koji ima veoma izazovnu i inspirativnu temu i koji je, kroz eksperimentalni pristup, dokumentovao život žene (časne sestre) koja se hrabro suočava sa nacističkom prošlošću svoje porodice.

Igor Toholj, DOK#6/ Photo: Marina Bugarčić

Nagrada za najbolji film na osnovu glasova publike pripala je ostvarenju “Ema“ turske autorke Merve Kuš Mataradži.

Autorka filma bila je prisutna na zatvaranju i zahvalila se publici na glasovima.

Merve Kuš Mataradži DOK#6/ Marina Bugarčić

Igor Toholj, umetnički direktor DOK-a je na zatvaranju festivala rekao:
– Hteo bih da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda koji već šest godina prepoznaju važnost festivala, kao i mts Dvorani i timu festivala koji predstavlja pravi pokretački motor DOK-a. Večeras ćete videti film Bioskop Laika koji na simboličan način zatvara festival i koji je deo selekcije Izvan mraka posvećene bioskopu, i verujem da ćete ga gledati sa jednim nostalgičnim osećanjem.

Igor Stanković, DOK#6/ Photo: Marina Bugarčić

Igor Stanković, direktor mts Dvorane proglasio je najbolji film festivala i publici se obratio rečima:
– Ovaj festival i saradnja sa Igorom Toholjem je dokaz da je DOK još jedan u nizu festivala koje organizujemo i koji donosi potpuno drugačiji bioskopski duh. Broj filmova koje prikazujemo na festivalu pokazao se kao prava mera za gledaoce. Sale su bile rasprodate i veoma smo zadovoljni zbog toga.

Posle svečane ceremonije uručenja nagrada prikazan je dokumentarac “Bioskop Laika“ Veljka Vidaka o izgradnji prvog bioskopa u malom gradu Karkile u Finskoj koji oživljava zahvaljujući reditelju Akiju Kaurismakiju.

Ema/ Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime