Dobrotvorni koncert u Novom Sadu, sakuplja se novac za objavljivanje knjige o kultnom gitaristi Roriju Galaheru…

0
280
Rori Galaher/Photo: wikipedia.org
Oglasi

U subotu, 2. marta, na rođendan velikog irskog gitariste i kantautora Rorija Galahera (1948-1995), u novosadskom klubu Rebelrelic, biće održan dobrotvorni koncert “Playin’ for Rory” , na kome će se skupljati novac za objavljivanje prve knjige o Roriju Galaheru na srpskom jeziku i prve takve knjige u regionu.

Knjigu Žan-Noela Koža – “Rori Galaher – Duša bluzera, srce rokera”, s francuskog izvornika prevela je novosadska kantautorka i prevoditeljka Sonja Segić, a prikupljeni prilozi na koncertu upotrebiće se za otkup prava na objavljivanje, kao i za štampu.

Prvi put objavljena obrada “Satisfaction” Rolling Stonesa koju su uradili Rori Galaher i Džeri Li Luis… da li je ovo najbolji cover ove pesme ikada?

Koncert počinje u 22 časa, uvodnu reč daće Miloš Zubac, Sonja Segić odsviraće Rorijevu pesmu “Wheels Within Wheels”, sa istoimenog posthumnog albuma, a potom će Šinobusi održati celovečernji koncert na kojem će izvoditi svoje, ali i pesme Rorija Galahera.

Upravo pred ovaj koncert Šinobusi su objavili obradu Rorijeve pesme “They Don’t Make Them Like You Anymore”:

Koncert je besplatan, a u klubu će biti postavljena kutija za dobrovoljne priloge.

Rori Galaher je bio virtuozni gitarista i sjajan kantautor. Mnogi o njemu govore kao o “najboljem gitaristi za kojeg niste čuli”. Brajen Mej i Erik Klepton su među onima na koje je Rori uticao svojim sviračkim umećem. Poznata je i anegdota sa Džimijem Hendriksom. Kada ga je jedan novinar upitao – “Kakav je osećaj biti najbolji gitarista na svetu?”, Džimi je odgovorio – “Ne znam, pitajte Rorija Galahera!”.

Rori je još kao tinejdžer postigao uspeh sa triom Taste. Po raspadu grupe imao je uspešnu solo karijeru, sedamdesetih i osamdesetih godina. Ipak, dolaskom panka i novog talasa, interesovanje publike je jenjavalo, a i Rorijevo zdravstveno stanje je bivalo sve lošije. Preminuo je 1995. godine usled komplikacija zbog transplantacije jetre. Imao je samo 47. godina…

Spomenik Roriju Galaheru u centru Belfasta

Da podsetimo, Rori Galaher održao je nezaborav koncert u Beogradu u januaru 1985. godine u Hali Pinki.

“Svi poštovaoci velikog irskog kulturnog heroja, ljubitelji vrhunske bluz, folk i rok muzike, irske kulture i najposle – čitaoci knjiga posvećenih istinskim muzičkim junacima, više su nego dobrodošli na ovaj jedinstveni događaj”, poručuju organizatori koncerta.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime