Demokratija po Putinu… Ruska vlada zvanično proglasila članice benda Pussy Riot – stranim agenatima

0
263
Oglasi
Pussy Riot, Tom Morelo/Photo: Human Rights Film Festival
Pussy Riot, Tom Morelo/Photo: Human Rights Film Festival

Ruska vlada je proglasila dve članice aktivističke pank grupe Pussy Riot stranim agentima, zajedno sa novinarima i drugim istaknutim ličnostima.

One su se našle na dopunjenoj listi stranih agenata ruskog Ministarstva pravde.

Iz grupe kažu da će podneti žalbu i neće poštovati pravila o označavanju objava na društvenim mrežama. Izraz “strani agent” ima negativan prizvuk još iz sovjetske ere u Rusiji i ukazuje na špijuniranje.

DVE ČLANICE PANK BENDA PUSSY RIOT POČELE ŠTRAJK GLAĐU U RUSKOM ZATVORU…

Zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine kako bi se označile neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, ali je proširen na nezavisne medije i pojedince.

“Ovi ljudi sistematski dele materijale nepoznatom broju ljudi, dok primaju sredstva iz drugih zemalja”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Svaki pojedinac koji je označen kao strani medijski agent mora da se prijavi i daje detalje o aktivnostima i finansijama svakih šest meseci. Sav njihov materijal, kao i poruke na društvenim mrežama, mora da sadrži dugačku poruku koja ukazuje na status stranog agenta.

Osnovana 2011. godine, feministička grupa Pussy Riot kroz muziku i aktivizam suprotstavlja se predsedniku Vladimiru Putinu i državi.

Među članicama koje su označene kao strani agenti su 32-godišnja Nadežda Tolokonikova, koja je bila uhapšena 2012. godina zbog nastupa u moskovskoj crkvi u znak protesta.

ČLANICA RUSKOG PUNK BENDA PUSSY RIOT ODMAH POSLE IZLASKA IZ ZATVORA NAPUSTILA RUSIJU

Novinari, popularni satiričar i kustos bila su neka od imena dodata u listu stranih agenata koja je obnovljena u četvrtak, 30. decembra.

Prethodno je Andrej Zaharov, novinar ruskog servisa BBC-ja, dodat na listu u oktobru.

NOVIM SPOTOM ZA PESMU “RAGE” PUSSY RIOT TRAŽE PUŠTANJE NAVALJNOG I MAŠE ALEKHINE IZ ZATVORA I – OSTAVKU PUTINA

Krajem decembra je Memorijalu, istaknutoj grupi za ljudska prava čiji su članovi takođe proglašeni za strane agente, pristiglo naređenje da obustavi rad zato što njihove objave na društvenim mrežama nisu sadržale oznaku da su na listi stranih agenata.

Sudska presuda je naišla na negodovanje u inostranstvu, a oglasile su se i organizacija za ljudska prava Amnesty International i američki Stejt department.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime