Dejvid Gilmur najavio novi album… Na jesen stiže “Luck and Strange”, poslušajte prvi singl

0
1254
Dejvid Gilmur, screenshot Instagram Polly Simpson
Oglasi

Gotovo deceniju od objavljivanja svog poslednjeg solo albuma, Dejvid Gilmur, nekadašnji frontmen kultnog benda Pink Floyd vraća se sa novim albumom “Luck and Strange” ove jeseni, piše The Rolling Stone.

Bivši pevač i gitarista Pink Floyda objaviće prvi singl sa albuma, “The Piper’s Call”, u emisiji BBC Radio 2 Breakfast Show u četvrtak, a muzički video će uslediti u petak. Album će biti objavljen 6. septembra.

Gilmur je snimio i koproducirao album, naslednik albuma “Rattle That Lock” iz 2015, tokom pet meseci u Brajtonu i Londonu sa producentom Čerlijem Endruom, čiji su radovi uključivali izdanja grupa Alt-J, Marika Hackman i Wolf Alice. Album sadrži osam novih pesama i obradu pesme Montgolfier Brothers iz 1999, “Between Two Points”.

Dejvid Gilmur je ponovo u studiju, sprema se nešto veliko…

Većinu tekstova na albumu je napisala Gilmurova supruga i dugogodišnja saradnica Poli Samson, koja je navela u izjavi da je cenila što je Endru želeo da zna o čemu pesme govore i što je prenosio poruke muzičarima koji su svirali na albumu.

– Napisano je iz perspektive starenja; smrtnost je stalna tema – rekla je Samsonova.

– Proveli smo dosta vremena tokom i posle kovid lockdowna razmišljajući o takvim stvarima – rekao je Gilmur.

Pink Floyd rat ponovo bukti… Gilmur podelio link do dokumentarca “The Dark Side Of Roger Waters”

On je dodao i da mu je Endruov pristup bio iznenađujući i osvežavajući.

– Pozvali smo Čarlija u kuću, pa je došao i poslušao neke demo snimke i rekao stvari poput, ‘Zašto mora da bude gitarski solo ovde?’ i ‘Da li se sve pesme završavaju postepeno? Zar neke ne mogu samo da se završe?’ – rekao je Gilmur.

– Ima divno nepoštovanje i neznanje prema mom prošlom radu. Veoma je direktan i ni na koji način impresioniran, i to mi se sviđa. To je zaista dobro za mene, jer poslednje što želite su ljudi koji se samo povinuju.

Da li znate koji je bend “naučio” Dejvida Gilmura da svira gitaru

Gilmurov sin, Čarli, doprineo je tekstovima pesme “Scattered”, a njihova ćerka, Romani, svira harfu i peva glavne vokale na “Between Two Points”. Njihov sin, Gabrijel Gilmur, takođe doprinosi pratećim vokalima. Porodični doprinosi na albumu potekli su iz lajv strimova koje su Gilmurovi pravili tokom kovid-19 lockdowna, a koje su nazvali Von Trapped Family.

– Poli i ja smo pisali zajedno više od 30 godina, a Von Trapped live streamovi pokazali su sjajnu kombinaciju Romaninog glasa i sviranja harfe i to nas je odvelo u osećaj odbacivanja nekih pravila prošlosti koja sam osećao obavezujućim i mogao sam da bacim ta pravila i radim šta god želim, i to je bila takva radost – rekao je Gilmur.

Prateći bend uključuje basistu Gaja Preta, koji je svirao na Pink Floyd albumu “The Division Bell” i Gilmurovim recentnim solo izdanjima. Drugi muzičari koji su doprineli albumu “Luck and Strange” uključuju basistu Toma Herberta, bubnjare Adama Betsa, Stevija Geda i Stevija DiStanislaoa, kao i klavijaturiste Roba Džentrija i Rodžera Inoa.

Klavijature snimljene od strane Ričarda Rajta iz Pink Floyda, koji je preminuo 2008, nalaze se na naslovnoj pesmi; on i Gilmur su ih snimili tokom svirke u štali kod Gilmurove kuće 2007. godine.

Album, za koji je fotografije i dizajn radio Anton Korbijn, biće dostupan u različitim formatima uključujući digitalni, na vinilu, CD-u i blu reju.

Još jedna “cigla” u zidu Dejvida Gilmura… samo ova vredi – 18 miliona dolara

Poslednja dva izdanja sadrže bonus pesme “Yes, I Have Ghosts” i originalnu svirku iz štale “Luck and Strange”.

Blu rej, koji je samo audio, dodaje orkestrirane verzije “A Single Spark” i “Scattered”; takođe predstavlja album u High-Res Stereo i Dolby Atmos miksu.

U 2022, Gilmur se ponovo udružio sa Nikom Mejsonom iz Pink Floyda i Pretom da snime novu pesmu Pink Floyda, “Hey Hey Rise Up”, koja je imala vokale ukrajinskog pevača koji je postao vojnik, Andrija Klivnjuka. Pesma je prikupila novac za dobrotvorne organizacije koje su pomagale Ukrajincima nakon izbijanja ruske invazije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime