DECA RADOSTI… Kako smo stvarali rokenrol i gubili ratove

0
604
Oglasi

Atelje 212 iz Beograda obeležiće 12. novembra  60. rođendan predstavom “Deca radosti” dramske spisateljice Milene Marković, a u režiji Snežane Trišić.

“Deca radosti” je poetska drama u kojoj autorka obrađuje temu smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva, temu rokenrola i “večne mladosti”.

– Rediteljka Trišić svojom predstavom donosi priču o stradanjima generacija, o igri života i smrti, o tugi i radosti. “Deca radosti” su komad o generaciji oslobodilaca, graditelja i generaciji koja rađa i proizvodi. Ta generacija nadživljava svoju decu. Deca radosti su deca pioniri, deca koja slave dan mladosti i dan republike, deca koja otkrivaju rokenrol i deca koja stvaraju reokenrol, deca koja odrastaju, odlaze u ratove i umiru kao heroinski zavisnici – navodi se u saopštenju Ateljea 212.

Deca radosti/ Photo: Facebook @atelje212
Deca radosti/ Photo: Facebook @atelje212

Atelje je dodao da ta drama predstavlja i neku vrstu artikulacije kolektivnog sećanja društva i emocije o prošlom vremenu koje ostavlja trag u sadašnjosti.

– “Deca radosti” nikako ne mogu da budu okarakterisana kao neka biografska ili istorijska drama. Reč je o poetskoj drami, epskom narativu koji obrađuje temu pesništva, rokenrol pesništva i njegovog uzroka, konteksta koji ga stvara i konteksta koji ga guši i pretvara u sećanje – dodaje se u saopštenju.

Glavne uloge u predstavi “Deca radosti” tumače: Filip Hajduković, Gorica Popović, Nenad Ćirić, Marko Gvero, Milica Mihajlović, Miodrag Krstović, Isidora Minić, Katarina Žutić…

Photo: Facebook @atelje212
Photo: Facebook @atelje212

Pozorište Atelje 212 osnovano je 12. novembra 1956. godine u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista “Borba”. Osnovala ga je grupa reditelja, pisaca i glumaca sa željom da naprave teatar u kojem će se prikazivati komadi koji bi bili avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu. Prva predstava koja je bila izvedena je “Faust”, u režiji Mire Trailović.

Izvor: Beta.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime