Dao otkaz u Beloj kući, napisao “Ajkulu”, postao milioner, pa se pokajao…

0
272
Piter Benčli, screenshot
Oglasi

Piter Benčli (1940-2006) imao je samo 27 godina kada je dao otkaz u Beloj kući, gde je radio kao pisac govora za predsednika Džonsona, kako bi napisao knjigu o zlobnoj ajkuli ubici koja je vrebala i jela članove male ostrvske zajednice.

Knjiga je prodata u više od 10 miliona primeraka i pretvorila je Benčlija u milionera. Reditelj Stiven Spilberg ekranizovao Piterovu knjigu u film “Ajkula” 1975. godine, a uspeh knjige ponovio se na blagajnama širom sveta.

VHS kaseta filma “Povratak u budućnost” prodata na aukciji za rekordnu sumu… Kolekcionari “poludeli” za retro formatom

Benčli je, međutim, kasnije zažalio što je napisao knjigu. Neplanirano, njegovo delo je samo povećalo strah od ovih predatora i pokrenulo lov na ajkule, što mu se nikako nije dopalo.

– Ono što sada znam, što nije bilo poznato kada sam pisao knjigu “Ajkula”, jeste da ne postoji takva stvar kao što je zla ajkula koja je razvila ukus za ljudsko meso. Niko ne ceni koliko su ranjive i podložne uništenju – rekao je Benčli za Animal Attack Files 2000.

Benčli, koji se prvi put zainteresovao za ajkule jednog leta na Nantaketu, proveo je ostatak života zalažući se za očuvanje okeana.

Sajmon Torold, viši naučnik sa Okeanografskog instituta Vuds Hol, tvrdi da su knjiga i film “Ajkula” legitimisali lov na ajkule. Ljudi ubijaju između 50 i 100 miliona ajkula svake godine, rekao je, ali ajkule ubijaju samo šačicu ljudi.

KONAČNO, DIJETA IZ FOTELJE! Gledanje horora topi kalorije… Znate li koliko? Mnooogo više nego što mislite…

– Ako ste prihvatili činjenicu da imate ovog odmetničkog, hladnokrvnog ubicu koji ide okolo i lovi ljude, onda je očigledno da treba da uradite bilo šta kako bi zaistavili tog “ubicu” – rekao je on.

– To je pokriće za ljude koji su jednostavno hteli da izađu i ubiju ajkule pod maskom da na neki način učine ljude bezbednijim, za šta nema dokaza da je to uopšte bio slučaj – naveo je Torold, a prenosi boston.com.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime