Da te mrze, a da ti se dive… Evo kako su nastali legendarni stihovi Duška Trifunovića

0
644
Oglasi
Duško TrifunovićPhoto: YouTube printscreen
Duško TrifunovićPhoto: YouTube printscreen

Antologijsku pesmu “Šta bi dao da si na mom mjestu” napisao je pokojni pesnik Duško Trifunović, a jednom prilikom prisetio se kako je nastala.

Pesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” nalazi se na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta, a nastala je, zapravo, kao posveta tadašnjem pevaču grupe, Željku Bebeku.

SLUČAJNO OTKRIĆE… OVU NUMERU KOJU JE OTPEVAO DAVORIN POPOVIĆ NIKADA RANIJE NISTE ČULI

Željko je, inače, na tom albumu svirao bas gitaru, budući da je tadašnji basista Zoran Redžić uoči snimanja teško povredio prst leve ruke. Pesmu je napisao Duško Trifunović, koji je otkrio kako je nastala.

– Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sedeli u kafani ‘Park’ kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umetnik, ali je ‘štos’ u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma što se pravi važan’. Ali, kad je ušao u kafanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao… – ispričao je jednom prilikom Trifunović.

MLADI I NAIVNI… KAKO JE 1975. U LONDONU BIJELO DUGME PLAĆALO BESPLATNU KAFU

Autor ostalog materijala na tom albumu bio je Goran Bregović. Album je snimljen u londonskom studijuo ‘Oxford Circus’ Džordža Martina, dok su muziku pisali i pripremali u Boriku, mestu kraj Rogatice u istočnoj Bosni. U London ih je odveo i nadgledao muzički urednik diskografske kuće Jugoton Veljko Despot. Tiraž tog albuma prešao je 200 hiljada primeraka i Jugoton je bio prisiljen da izmisli dijamantsku ploču, jer su prvi dostigli tako visoke tiraže.

Podsetite se ove sjajne pesme:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime