Da li znate kojiih 5 romana su najčitaniji svih vremena?

0
910
Knjiga, knjige/Photo: freepik
Oglasi

Datum Svetskog dana knjige nije izabran slučajno, jer 23. april povezuje nekoliko važnih pisaca. Na taj dan 1616. godine preminuli su Migel de Servantes i Vilijem Šekspir i De la Vega, velikani svetske književnosti.

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine na osnovu odluke donete 1995. godine na Generalnoj konferenciji UNESКO-a održanoj u Parizu. Ovaj dan proslavljaju svi koji su učestvovali u stvaranju štampanih medija – autori, urednici, štampari, ilustratori, bibliotekari, knjižari i, naravno, čitaoci. Međunarodni dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na velike ljude koji su dali doprinos kulturnom i književnom nasleđu sveta, promoviše književnost i čitanje, kao i zaštitu autorskih prava.

DA LI ZNATE ŠTA JE “GIFTŠRANK”? NAJVEĆA KOLEKCIJA KNJIGA KOJE SE ČUVAJU POD KLJUČEM – MEĐU NJIMA SU UPUTSTVA O MAGIJI, OTROVIMA, EUTANAZIJI…

Zanimljivo je da je Servantes umro na ovaj dan po gregorijanskom, a Šekspir po julijanskom kalendaru (3. maja po gregorijanskom). Na taj dan su rođeni Moris Druon, Haldor K.Laksness Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Valjeho.

Knjiga, knjige/Photo: freepik
Knjiga, knjige/Photo: freepik

Iako se dan knjige i autorskih prava obeležava u većem delu sveta od 1995. godine, u Španiji se obeležava od 1926. godine kao deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija da muškarci poklanjanju ruže, a žene donose knjige. U Velikoj Britaniji, ovaj praznik se slavi 14. marta, kako bi se izbeglo poklapanje sa Uskrsom.

Svetski dan knjiga i autorskih prava obeležava se širom sveta, a svake godine veliki brendovi ovaj dan obeležavaju na različite načine.

DA LI ZNATE KOJA JE NAJLEPŠA REČ SRPSKOG JEZIKA… ĐACI SU PREDLOŽILI, A PROFESORI IZABRALI – I STVARNO JE LEPA

Povodom Svetskog dana knjige izdvajamo najbolje i najčitanije romane svih vremena:

Izbor najboljih knjiga svih vremena je, složićete se, veoma nezahvalan i težak zadatak. Norton (Norton Antologies of English Literature) je ovaj zadatak preuzeo na sebe pitavši 125 najvećih pisaca današnjice da napišu koje su, po njihovom mišljenju, najbolje knjige ikada napisane. Ovo je njihova odluka:

“Ana Karenjina” Lav Nikolajevič Tolstoj

“Ana Karenjina” je smatrana za najbolje delo realizma, a sam Tolstoj je govorio da je to njegov prvi pravi roman. Dostojevski je svojevremeno proglasio ovaj roman pravim remek-delom.

Ana Karenjina. cover
Ana Karenjina. cover

“Rat i Mir” Lav Nikolajevič Tolstoj

Roman koji govori o ruskom društvu za vreme Napoleona prvi put je izdat 1865. godine u ruskom časopisu. Mnogi smatraju ovu knjigu jednom od najboljih svih vremena i zato se ona nalazi na ovoj listi.

Rat i mir. cover
Rat i mir. cover

“Lolita” Vladimir Nabokov

“Lolita” je prvo napisana na engleskom jeziku i izdata 1955. godine u Parizu. Knjiga se izdvaja od drugih po originalnom stilu i kontroverznoj radnji u kojoj je glavni lik seksualno opsednut dvanaestogodišnjom Dolores Haze.

Lolita cover
Lolita cover

“Hamlet” Vilijem Šekspir

Nije iznenađenje što je ova knjiga na listi najboljih svih vremena. Svima је dobro poznata tragedija objavljena između 1599. i 1601. godine. Radnja se dešava u Danskoj, a govori o želji mladog princa da se osveti ujaku zbog očeve smrti.

Hamlet cover
Hamlet cover

“Veliki Gatsbi”, F. Skot Ficdžerald

Radnja ove knjige se vrti oko bogatog čoveka čiji je život ispunjen tajnama. Ovo je ujedno jedno od najboljih Ficdžeraldovih dela.

Veliki Getsbi cover
Veliki Getsbi cover

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime