Da li je dobro što Miki Maus od 1. januara postaje javno dobro?

0
210
Free-Domain-Steamboat-Willie-Mickey-Mouse
Oglasi

Skoro vek nakon debija na velikom platnu, najpoznatiji miš na svetu, Miki Maus, od 1. januara 2024. godine više neće pripadati kompaniji koja ga je stvorila, već će postati javno dobro, nakon čega će biti moguće nove verzije crtanih filmova, adaptacije, a očekuju se i pravne bitke sa Diznijem.

Autorska prava na kratku crno-belu animaciju iz 1928. koja je prvi put predstavila nestašnog glodara koji će javnosti postati simbol američke pop kulture, ističe nakon 95 godina, odnosno 1. januara, prema američkom zakonu. To znači da će lik čuvenog miša Mikija i mišice Mini iz tog crtanog filma moći da koristi bilo ko, čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

Bravo, majstori, pretvorili ste Mini Maus u Hilari Klinton… Disney predstavio novu odeću omiljenog crtanog lika, fanovi se propisno iznervirali

Dizni već godinama želi da produži autorska prava. Ranijih godina Dizni je pokušavao da promeni zakon kako bi proširio autorska prava.

– Ovo je duboko simboličan i dugo očekivani trenutak – rekla je Dženifer Dženkins, direktorka Centra za javno dobro Univerziteta Djuk.

Sada svako može da kopira, deli, ponovo koristi i pravi adaptacije Diznijevih crtanih filmova iz 1928. godine. Kasnije verzije likova Mikija Mausa i Mini još uvek nisu u javnom vlasništvu i ne smeju se reprodukovati bez dozvole Diznijevih advokata.

Raskrinkavanje misterije… Da li Volt Dizni zaista čeka odmrzavanje i povratak iz mrtvih?

Umetnici će, međutim, moći da kreiraju nove verzije ovog crtaća u skladu sa, na primer, klimatskim promenama ili filmskim žanrom. Dizni će nastaviti da štiti autorska prava na moderne verzije Dizni je najavio da će “nastaviti da štiti svoja prava na moderne verzije Mikija Mausa i drugih dela koja su ostala pod autorskim pravima”.

Miki Maus Jigsaw Puzzle

“Na modernije verzije neće uticati istek autorskih prava, a Miki Maus će nastaviti da igra vodeću ulogu globalnog ambasadora Diznija u našim pričama, atrakcijama tematskih parkova i brendiranim proizvodima”, saopštila je kompanija.

Nije sve ovo od juče… Da li ste znali da je Jugoslavija bila prva zemlja koja je cenzurisala stripove

Džastin Hjuz, profesor na Pravnom fakultetu Lojola, ističe da će Miki Maus, kao što je poznat sadašnjim generacijama Amerikanaca, i dalje biti pod zaštitom autorskih prava, ali i objašnjava da je Dizni bio veoma lukav, pa je proglasio kultne delove crtanog filma kao brend.

– To znači da će svako ko koristi čuvene Mikijeve crteže na majicama ili šoljama moći da bude krivično gonjen – rekao je Hjuz.

Ali. drugi pravni stručnjaci tvrde da je Vrhovni sud SAD jasno stavio do znanja da se zaštitni znak ne može koristiti kao autorsko pravo. Obe strane se slažu da će zakon koji je sada na snazi biti testiran u sudnici.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime