Charles Tolliver Quintet, Paolo Fresu Trio i Ming Kvartet na zatvaranju Pančevačkog jazz festivala

0
250
Oglasi
MING/ Photo: Facebook @vokalnikvartetMING
MING/ Photo: Facebook @vokalnikvartetMING

Ovogodišnje, 22. izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu, a poslednje festivalske večeri nastupiće tri muzička sastava: Ming Kvartet iz Srbije, američki Charles Tolliver Quintet i Paolo Fresu Trio iz Italije.

Ming Kvartet iz Srbije nastupiće na otvaranju večeri u 20:00 časova. Sastav je osnovan prošle godine, a ovaj akronim označava inicijale njegovih članica (Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić, Gorica Šutić).

Inicijatorka čitave ideje je pijanistkinja Nevena Pejčić, koja uz vokalnu četvorku okupila i kontrabasistu Davida Gegića kao i bubnjara Aleksu Milijanovića.

Koncept džez standarda u novim i originalnim aranžmanima okosnica je čitave istorije džeza, te naročito klupskih svirki i džem sešna, ali Ming Kvartet ovom poduhvatu pristupa sa studioznošću karakterističnom za ambiciozne autorske projekte.

Čarls Toliver/ Photo: KCP promo
Čarls Toliver/ Photo: KCP promo

Američki veteran Čarls Toliver, jedan od najcenjenijih trubača iz zlatne ere džeza, u 21:15 će sa svojim kvintetom obeležiti 50-ogodišnjicu izdavanja svog diskografskog prvenca “Paper Man”.

Na tragu tadašnje Blue Note estetike i pod snažnim uticajem Fredija Hubarda, ovaj trubač je snimio vrhunsko delo koje je verodostojno reprezentovalo hard-bap eru.

Bilo da se radi o izdavačkom poduhvatu sa Strata-East Records sedamdesetih ili izvođenju muzike za big bendove koje mu je 2007. godine donelo i nominaciju za Gremi, Toliver je tokom godina dosledno pratio svoju autorsku i bendlidersku viziju.

Pedesetogodišnjicu debi albuma ovaj muzičar obeležava nizom koncerata na kojima izvodi originalan repertoar s ovog izdanja pa će ovom prilikom omogućiti i publici u Pančevu da doživi delić slavne džez istorije.

Paolo Fresu Trio/ Photo: Roberto Cifarelli (KCP promo)
Paolo Fresu Trio/ Photo: Roberto Cifarelli (KCP promo)

Festival će u 22:45 zatvoriti slavni italijanski trubač Paolo Fresu, koncertom sa svojim triom. Njegov muzički put u dobroj meri su obeležila poređenja sa dve legende američkog i svetskog džeza – Majlsom Dejvisom i Četom Bejkerom.

Paolo Fresu nije samo muzički reinkarnirao najbolje momente njihovog sviračkog stila, već je tokom više od tri decenije karijere plenio i scenskom harizmom, stilom, delikatnom pojavnošću kakvu je istorija džeza zabeležila upravo kod Četa Bejkera.

Na albumu “Tempo di Chet” Fresu kombinuje neke od najpoznatijih kompozicija američkog trubača sa originalnim autorskim pesmama, vraćajući nas u zvučni svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

https://www.youtube.com/watch?v=sVWbEKmdfG4&list=PLZjjqZnrHxI3CHgigV9q3kqifgb5VjLTg

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime