Branko Golubović Golub dobitnik nagrade “Mikica Zdravković”

0
360
Goblini/ Photo: AleX
Oglasi

Branko Golubović Golub, legendarni frontmen pank-rok benda Goblini i dugogodišnji humanitarni radnik, četvrti je dobitnik tradicionalne nagrade “Mikica Zdravković” koju kragujevački Arsenal fest dodeljuje ličnostima iz Srbije i regiona za njihov dosadašnji rad na muzičkoj sceni.

Nagradu je, u njegovo ime, u Domu omladine Kragujevca 21. juna, na Svetski dan muzike, primio gitarista Goblina Alen Jovanović.

Nagrada Mikica Zdravković – Nagrada Mikica Zdravković/Photo: Slavoljub Radojević

Prethodni laureati su Nenad Kuzmić, muzički urednik Radio Beograda 202, čuveni fotograf Brajan Rašić i producent i muzičar Vojislav Voja Aralica.

Priznanje se dodeljuje u znak sećanja na prerano preminulog Mikicu Zdravkovića (1974-2020), jednog od osnivača Arsenal festa, zaposlenika Doma omladine Kragujevac i basistu bendova ČBS i Vesele osamdesete.

Nagrada Mikica Zdravković/Photo: Slavoljub Radojević

Branko Golubović Golub je 1992. bio među osnivačima čuvenog šabačkog benda Goblini. Sa grupom je snimio šest studijskih i dva živa albuma. Goblini i dalje predstavljaju jednu od najvećih koncertnih atrakcija u regionu, bez obzira na Golubov život u inostranstvu dugi niz godina. U okviru mirovnih misija radio je u Avganistanu, Šrli Lanci, Pakistanu, Etiopiji, a od 2018. godine je u Jordanu. Autor je knjiga “Pisma iz Avganistana” (2009), kao i “Izgužvane misli” (2018) koja obuhvata period od nastanka Goblina do njegovog odlaska u inostranstvo 2003. godine.

Ko su, zapravo, “Deca iz komšiluka” – jedna sasvim drugačija priča o Goblinima…

Golub je, povodom nagrade, istakao:

– Počastvovan sam. Nalazim se rame uz rame sa takvim ljudima iz srpskog rokenrola kao što su gospoda Aralica, Rašić i Kuzmić. Ne znam otkud ja tu.

Goblini, Arsenal fest 2022/ Photo: AleX

Goblini će ove godine zatvoriti program na Main Stageu Arsenal festa nastupajući poslednje, treće večeri, 29. juna.

– Jedva čekamo, nismo se videli već dve godine. Ima nas – u svom stilu najavljuje Golub.

Dodeljivanje nagrade “Mikica Zdravković” Branku Goluboviću Golubu upriličeno je u sklopu pratećeg programa 14. Arsenal festa, koji će biti održan od 27. do 29. juna u prostoru Kneževog Arsenala u Kragujevcu. Očekuje se da rekordan broj posetilaca na tri stejdža uživa u nastupima proslavljenih izvođača kao što su, pored Goblina, Zdravko Čolić sa simfonijskim orkestrom, Bijelo dugme, Kijanu Rivs i Dogstar, Asian Dub Foundation, Circa Waves, Palaye Royale,Sivert Hoyem, Nouvelle Vague, Lil Pump, Nik West, Partibrejkers, Brkovi i mnogi drugi.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime