Branka Katić pokrenula važnu temu: Da li su glumci samo izvođači, ili i autori svojih uloga?

0
417
Branka Katić, screenshot YouTube
Oglasi

Na programu 16. LIFFE festivala, juče je prikazan film “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice u kome glumi jedna od najpoznatijih srpskih glumica- Branka Katić.

U razgovoru sa Danas, Branka se, pored isticanja razlike između domaće produkcije i Zapada, gde već dugo radi,dotakla i jedne važne teme, koja do sada nije u većoj meri bila prisutna u javnosti. Reč je o činjenici da glumci nemaju autorska prava na svoje uloge, a samim tim ni tantijeme od filmova u kojima su igrali.

Branka Katić se vratila kući: Šta je glumac bez publike?

– Reditelji kod nas imaju neverovatnu umetnički slobodu, a pošto živim i u inostranstvu znam da tamo imaju mogućnost da režiraju, ali nemaju glas u montaži, producenti tu dosta imaju moć i poslednja su ruka u odlučivanju. Ne znam koliko su reditelji ovde svesni toga da imaju mogućnost da budu autori. Što se tiče filmskih radnika i glumaca, ono što ja primećujem, to je da pokušava da se snimi što više materijala u jednom danu, što ne mislim da je dobro. Pošto sam u ovoj industriji više od 30 godina, sećam se nekih dobrih vremena kada smo imali više vremena da napravimo nešto dobro. Više govorim o televizijskim produkcijama nego o filmu. Ovo je brzo vreme pa svi pokušavaju brzo da snimaju, a ne mislim da je to uvek dobro -rekla je Branka i dodala:

Priča o najčudnijem domaćem filmu… Snimljen pre 8 godina, u njemu plejada glumačkih zvezda, a niko ga još nije video… a možda i neće

– Mislim da je tragično to što su glumci još uvek samo izvođači, to da smo i mi autori tih uloga nam je oduzeto, pa zato ne dobijamo nikakve tantijeme kad se filmovi i serije repriziraju na televiziji što nije u redu, ali, takođe, znam da smo aktivni u vezi sa tim i da radimo sve da se zakon promeni – oktrila je Branka Katić.

HL/Izvor: danas.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime