Bob Dilan prevario fanove? Lažni autogrami u njegovoj knjizi “Philosophy of Modern Song“

0
312
Bob Dilan/Photo: press promo
Oglasi

Iako su primerci knjige Boba Dilana “Philosophy of Modern Song” prodavani po ceni od 599 dolara jer su sadržale njegov originalni autogram, online detektivi su otkrili da potpisi nisu pravi već su nastali korišćenjem mašine za potpisivanje, odnosno autopena.

Uvređeni Kris Franc iz Talking Heads poručio Bobu Dilanu da “popuši k****”

“Philosophy of Modern Song” je knjiga Boba Dilana koja je objavljena 1. novembra 2022. u izdanju Simon & Schustera. Knjiga sadrži Dilanove komentare na 66 pesama drugih izvođača i prva je knjiga koju je Dilan objavio otkako je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Philosophy of Modern Song, cover

Izdavači Simon & Schuster sada su priznali da su njihovi navodno rukom potpisani primerci Boba Dylana sadržali replike autograma. Štaviše,  izdavači su čak izdali potvrde o autentičnosti s ograničenim tiražom, ali su ovih dana priznali da Dilan nije potpisao knjige za 599 dolara. Otkako su knjige u prodaji, online detektivi identifikovali su ono za šta vjeruju da je 17 varijacija Dilanovog autograma, nastalih korišćenjem automatizovane mađine za potpisivanje ili autopena.

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za – 1,77 miliona dolara

Koliko je veliki ovaj skandal govori i podatak da je Džonatan Karp, predsednik i izvršni direktor izdavačke kuće Simon & Schuster potpisao pisma u kojima je pisalo: “U rukama držite nešto vrlo posebno, jedan od samo 900 primeraka dostupnih u SAD. Ovo pismo je potvrda da je primerak knjige koju držite u ruci svojeručno potpisao Bob Dilan”.

Pošto su prvobitno odbili povrat novca, izdavači su ipak promenili mišljenje te su obećali kupcima da će dobiti novac nazad i da mogu da zadrže svoje primerke bez ikakvih troškova. Izdavačka kuća Simon & Schuster na Twitteru je tim povodom napisala sledeće:

“Želimo da se izvinimo  onima koji su kupili ograničeno izdanje knjige ‘Philosophy of Modern Song’. Kao što se ispostavilo, knjige u ograničenom tiražu sadrže originalni potpis Boba Dilana, ali u obliku pisane replike. Ovo ističemo kako bi svakom kupcu osigurali trenutni povrat novca”.

Bob Dilan nije se oglasio povodom ovog slučaja.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime