Bezbožnika ima ko da brani… Metalac optužen za gaženje ikone na internetu sakupio novac za odbranu

0
246
Oglasi
Adam Nergal Darski/Photo: printscreen instagram@nergal69
Adam Nergal Darski/Photo: printscreen instagram@nergal69

Adam Nergal Darski, pevač koji je u sukobu sa poljskim vlastima zbog fotografije na kojoj gazi ikonu Bogorodice, pokrenuo je GoFundMe kampanju za pravnu obranu.

NERGAL IZ METAL BENDA BEHEMOTH PROGLAŠEN KRIVIM ZA BOGOHULJENJE… MOGAO BI I U ZATVOR

On se žalio na osuđujuću presudu za vređanje verskih osećaja prema poljskim zakonima o bogohuljenju. Adam je u svojoj kampanji apelovao na donacije i za druge umetnike u Poljskoj optužene za bogohuljenje, prenosi BBC.

“Više od deset godina progonjen sam od strane poljskog pravosuđa. Vreme kapitulacije je prošlo”, napisao je frontmen black metal benda Behemoth na svom Twitter nalogu.

Muzičar je optužio poljske političare da su pokušali da unište njegovu karijeru i da su optužbama za bogohuljenje cenzurisali svakog ko nije u skladu s arhaičnim verskim zakonima njihove zemlje.

Nergal je dodao kako umetnike “uvlače u sudnice” i prave im značajne troškove, te dodao kako će im donacije pomoći da “uzvrate udarac”. Kampanja je pokrenuta pre pet dana, a već je prikupljeno gotovo 24.000 funti.

Njegova poslednja presuda je ona oko fotografije na kojoj gazi sliku Device Marije, koju je objavio na Fejsbuku u septembru 2019. Kažnjen je novčano, kazna koju mora da plati iznosi 3.340 evra, ali on se žalio na presudu. Preti mu i dvogodišnja zatvorska kazna.

Takvi slučajevi u Poljskoj nisu neuobičajeni. Darski se sam suočio s brojnim tužbama tokom poslednjih 13 godina zbog navodnog vređanja verskih osećaja cepanjem Biblije, paljenjem krsta na sceni ili pisanjem pesme u kojoj hvali ubice biskupa Adalberta, zaštitnika Poljske.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime