Besplatan ulaz za sve posetioce Muzeja naivne i marginalne umetnosti povodom Dana muzeja

0
58
Izložba Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld, foto Marija Konjikušić
Oglasi

Povodom 64 godine od osnivanja, Muzej naivne i marginalne umetnosti će svim posetiocima Muzeja u Jagodini omogućiti besplatan ulaz od 2. do 7. aprila.

Publika u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini trenutno može videti izložbu “I burn in sun, moon and stars” francuske umetnice Margo, kao i izložbu “Art Brut. Radovi iz kolekcije Infeld.” U Salonu Oto Bihalji-Merin u Beogradu, u toku je izložba “Brutalna nežnost” kojom se u okviru programa “Dijalozi” publici predstavljaju radovi Edite Kadirić i Kejti Voznicki.

U Las Vegasu se otvara prvi (verovali ili ne) pank rok muzej

Muzej naivne i marginalne umetnosti iza sebe ima i dve godine rada u novim uslovima – rekonstruisana je i dograđena zgrada Muzeja u Jagodini, a sedište je preseljeno u Beograd. Otvoren je i novi izložbeni prostor, Salon Oto Bihalji-Merina u Nemanjinoj 3, a definisan je novi program i vizija Muzeja.

Zgrada Muzeja, foto, Nikola Stojanović

Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, o prošlogodišnjim aktivnostima ove institucije kulture kaže:

– Tokom 2023.godine MNMU je realizovao preko trideset programa. Od toga jedanaest izložbi, među kojima svakako kao najvažniju izdvajamo izložbu “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić”, kojom je MNMU gostovao u italijanskom muzeju Casa dell’Art Brut. Otvorili smo i prvu stalnu postavku Salona Oto Bihalji-Merin. Nakon rekonstrukcije kojom je Salon pretvoren u izlagački prostor koji ispunjava muzeološke uslove izlaganja i čuvanja eksponata, 26.oktobra prošle godine otvorili smo i prvu stalnu postavku kojom je publici predstavljena zbirka Oto Bihalji-Merina.

MNMU art 13, foto Radmila Stamenković

U decembru prošle godine u Salonu Oto Bihalji-Merin predstavljen je izbor iz izložbe “Art Brut. Radovi iz kolekcije Infeld” koja je nakon toga 18. januara 2024. otvorena u svom punom obimu u MNMU u Jagodini. U cilju razvijanja saradnje sa drugim muzejima u Srbiji, kao i širenja publike, MNMU je ugostio izložbu “Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz”, Galerije Matice Srpske i Muzeja Jugoslavije. Izuzetna posećenost značila je da su uspešne saradnje sa drugim muzejima važan deo muzejskog programa, kao i da su raznovrsni a kvalitetni programi ono što privlači publiku. Raznovrsnost kolekcije muzeja kao i njegov internacionalni profil, omogućava izložbe na kojima publika stiče uvid u umetnost dalekih kultura poput izložbe “Nekonvencionala umetnost Japana”, otvorene februara prošle godine u formi kamerne izložbe skulptura i slika savremenih japanskih umetnika iz zbirke muzeja.

Izložba “I Burn in Sun, Moon and Stars”, foto Marija Konjikušić

Povodom Dana Muzeja naivne i marginalne umetnosti, priređen je i odštampan bogat godišnjak na 76 strana, koji je uredila Nina Ljubomirović, viši kustos dokumentarista. U ovoj publikaciji sadržan je osvrt na brojne prošlogodišnje izložbe u organizaciji MNMU, kako one u samim izložbenim prostorima Muzeja, tako i one gostujuće među kojima se izdvaja “Snaga institucije samoukih” na Drugom mesecu srpske kulture u Sloveniji i “Svesno napuštanje realnosti – Ilija Bosilj i Sava Nikolić” u muzeju Casa dell’ Art Brut u Italiji. Godišnjak ukazuje i na veoma živu aktivnost Muzeja tokom čitave godine – radionice, tribine, predavanja, saradnje sa drugim institucijama kulture u zemlji, odnosno posete inostranih delegacija iz domena vizualne umetnosti, ali i kulturne diplomatije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime