Bašta Sokoja ponovo radi… Obeleženo 74. godine rada Organizacije muzičkih autora Srbije

0
281
Dan Sokoja/Photo: Sokoj promo
Oglasi

U petak, 5. aprila obeležen je Dan Sokoja na svečanosti u bašti restorana Sokoj.

U ponovo otvorenom restoranu i džez klubu, okupila su se brojna poznata lica iz muzičke struke. Među posetiocima su bili popularni muzičari Ana Stanić, Đule Van Gog, Milan Đurđević, Dejan Cukić, Boban Petrović, Jela Čelo, Slobodan Marković, Rade Radivojević, Dragoljub Ilić, Zoran Dašić, Miša Mijatović i drugi. Proslavi povodom 74. godine rada Organizacije muzičkih autora Srbije, prisustvovali su članovi upravljačkih organa ovog udruženja kao i brojni gosti i partneri.

Dan Sokoja/Photo: Sokoj promo

Među gostima bili su predstavnici Ministarstva privrede, Zavoda za intelektualnu svojinu, Privredne komore, OFPS, PI, Udruženja kompozitora Srbije, brojnih medijskih kuća sa kojima Sokoj uspešno posluje već godinama.

Srpskim muzičarima stižu tantijeme iz BiH… SOKOJ i AMUS održali sastanak u vezi sa poboljšanjem realizacije međusobnih obaveza

Prisutnima su se obratili direktor Sokoja, Dejan Manojlović kao i predsednik Upravnog odbora, Nikola Čuturilo. Manojlović je istakao da je Organizacija muzičkih autora Srbije, protekle godine odlično poslovala i da je ušla u niz rekonstrukcija, od renoviranja zgrade do novog informacionog sistema. Nikola Čuturilo je rekao da mu je želja da za vreme njegovog mandata, sa ostalim kolegama, učini sve što je neophodno da Sokoj bude transparentna i efikasna organizacija za kolektivno ostvarivanje prava muzičkih autora, koja radi u korist svih svojih članova.

Dan Sokoja/Photo: Sokoj promo

Posebno je istaknut Fond za kulturna davanja iz koga su finansirani brojni muzički projekti 2023.godine. Odata je počast preminulim članovima Organizacije.

U muzičkom delu programa nastupili su Wonder Strings kvartet, Trio Vlade Maričića, Bora Dugić kao i Belgrade Blues Band.

Dan Sokoja/Photo: Sokoj promo

Odmah posle Drugog svetskog rata, 1945. godine, konstituisana su tri udruženja kompozitora – Srbije, Hrvatske i Slovenije a nešto kasnije i Makedonije. Već 1946. godine održana je konferencija na kojoj je postignut sporazum o izgledu budućeg saveza, koji bi težio razvijanju jugoslovenske muzike u zemlji i njenoj promociji u inostranstvu, kao i regulisanju autorskog prava.

Tako je Prvi kongres kompozitora i muzičkih pisaca Jugoslavije koji je održan 12. i 13. februara 1950. u Beogradu u svečanoj sali Muzičke škole “Stanković”, postao osnivački kongres Sokoja. Zabeleženo je da je Kongresu prisustvovalo 120 delegata kompozitora iz svih republičkih udruženja, kao i gosti i zainteresovani posmatrači iz kulturnih, naučnih i prosvetnih institucija.

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: Naplata autorskih prava sa digitalnih servisa porasla pet puta…

Ova organizacija je tokom proteklih, više od sedam decenija, pretrpela mnogobrojne transformacija koje su vezane za metamorfozu društvenog i državnog uređenja zemlje u kojoj je ona funkcionisala – Jugoslavije, a zatim Srbije.

Danas je zaštita autorskih prava dominantan aspekt u radu Sokoja. Ali, različite aktivnosti i manifestacije koje je Sokoj inicirao, podržavao ili u njima učestvovao, oslikavaju strategiju njegovog delovanja na polju kulturne politike i njegov značaj u stvaranju povoljnog okruženja za muzičko stvaralaštvo u različitim žanrovskim sferama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime