Srpskim muzičarima stižu tantijeme iz BiH… SOKOJ i AMUS održali sastanak u vezi sa poboljšanjem realizacije međusobnih obaveza

0
250
sokoj amus
Oglasi

Imajući u vidu da je u operativnoj saradnji između Organizacije muzičkih autora Srbije – Sokoj i Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca BiH – AMUS u prethodnom periodu dolazilo do određenih poteškoća, a u želji da se takva situacija prevaziđe, održan je međusobni sastanak Stručnih službi ove dve organizacije.

Sastanku, koji je održan putem video-konferencije, sa strane Sokoja su prisustvovali: direktor Sokoja Dejan Manojlović, pomoćnik direktora Sokoja Jovan Milošević, šef pravne službe Radivoj Brkić, šef službe za međunarodne odnose Pavle Pavičić i Katarina Savić, koordinator za inostranu dokumentaciju. Sa strane AMUS-a sastanku su prisustvovali: Mirza Tabaković, direktor Sektora za distribuciju i međunarodne odnose, Ensar Kozlić, direktor Sektora za emitovanje i reemitovanje, Ammar Švraka, direktor sektora za javno saopštavanje i Sead Sabljica, sirektor sektora za pravne i opšte poslove.

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: Naplata autorskih prava sa digitalnih servisa porasla pet puta…

Konstatovano je da obe organizacije moraju da učine dodatni napor, kako bi se poteškoće, koje se odnose na plaćanje između dve organizacije, kao i realizaciju Sporazuma u vezi sa multiteritorijalnošću, vezanu za naplatu digitalnih servisa, podigle na viši nivo. Ovo posebno zato kako ne bi trpeli autori i članovi obe organizacije, te kako bi sredstva naplaćena od jedne organizacije brže i efikasnije dolazila do druge organizacije, a na taj način i do njihovih članova.

Dogovoreno je da AMUS u najkraćem mogućem roku prenese Sokoju naplaćena sredstva za drugu polovinu 2019. godine, posle čega će i Sokoj izvršiti adekvatnu isplatu ka AMUS-u. Takođe je dogovoreno i da se ubrza isplata naplaćene naknade za 2020. godinu, kako bi se u kratkom roku dostigla razmena naplaćene naknade u rokovima predviđenim aktima organizacija.

Direktor Sokoja posle sastanka regionalnih organizacija muzičkih autora: Ohridski sporazum rešiće mnoge ‘konflikte’ i omogućiti da novac lakše i brže stigne do autora

Konstatovano je da je nužno da se na kvalitetniji način realizuje zaključeni Sporazum u vezi sa naplatom digitalnih servisa, u smislu da Sokoj redovno dostavlja kvartalne izveštaje o naplati za teritoriju BIH, kako bi se i ta sredstva brže usmeravala ka članovima AMUS-a.

Na kraju, kao vrlo važan zaključak, dogovoreno je da se ovakvi bilateralni sastanci održavaju češće, u početku moguće je i na mesečnom nivou, kako bi se efikasno i operativno otklanjali svi problemi, koji se javljaju u radu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime