Ana Đurić: O sebi pričam u prvom, a o Konstrakti u trećem licu…

0
375
Konstrakta, Obećaj mi_Video Snapshot/universalmusic.rs
Oglasi

Pop pevačica Ana Đurić Konstrakta obeležila je u srpskoj muzici prethodnu 2022. godinu zbog učešća na Evroviziji u Torinu, gde je zauzela peto mesto, a za Tanjug kaže da muzika mnogo brže komunicira sa ljudima nego što to čini politika.

Ona je naglasila da nije sigurna da li posle predaje evrovizijske “krune” ima više vremena za sve, privatan život, odnose sa medijima.

– Ne žurim mnogo sada, tako da će se naći vremena, samo bih volela da i drugi budu strpljivi – kaže Konstrakta.

Možda deluje komplikovano “odvojiti” Anu Đurić i Konstraktu danas. Umetnica misli da ih je razdvojila, tako da priča o Konstrakti u trećem licu, ne u prvom.

“Efekat Konstrakta”, godinu dana kasnije: Nula. Zero. Ništa. Ič.

Kao Ana Đurić ona je, kaže – dobro.

– Sležu mi se i dalje utisci oko svega što se izdešavalo u poslednjih godinu dana i gledam kako i kuda dalje, da se uspostavim na nekom putu – kaže ona.

Konstrakta je dugo prisutna na domaćoj muzičkoj sceni, najpre kao vokal u elektro bendu Mistake Mistake, a kasnije punu afirmaciju doživljava kao jedan od vokala neobične grupe Zemlja gruva. Kao da je bilo potrebno 20 godina da sada konačno izbije u prvi plan.

Gibonni, dr Nele Karajlić, Goran Bare & Majke, Konstrakta, Kolja, Brkovi… na OK Festu od 14. do 16. jula

– Nekako su se poklopile kockice. Našla sam se na mestu gde sam dobila dobru vidljivost, iskomunicirala sam i bilo je verovatno svima jasno to što sam imala da kažem. Onda, bavila sam se jednom opštom temom u kojoj su se mnogi prepoznali. Ne samo zdravstvenom zaštitom, već i našom nezaštićenošću u današnje vreme. I to je bila pesma u kojoj su svi mogli da se prepoznaju, ma kom narativu to pripadalo – objasnila je Ana Đurić Konstrakta.

Konstrakta je svesna da se njena hit pesma “In Corpore Sano” sluša uveliko na svadbama i rođendanima, jer je prešla granicu i stekla toliku popularnost, iako tematika nije primerena za te prilike.

– Ima dosta slojeva ta pesma, a kada dođemo do rođendana i svadbe, uglavnom tamo dolazimo do duhovitog segmenta “Šta ćemo sad”. To mi je inače uzrečica koju često koristim. Našli smo se u situaciji koju treba promisliti – smatra kreativna umetnica.

Konstrakta ode u glumice… Ana Đurić u slovenačkoj crnohumornoj drami “Iskupljenje”

Njena pesma “In Corpore Sano” uspela je da ujedini ceo region bivše Jugoslavije, što se nije desilo odavno. Ida Prester je primetila, da je “Konstrakti kao ženi sa lavorom pošlo za rukom sve ono što nije Dejtonu i nevladinim organizacijama”.

– Ida Prester je dotakla tu suštinu, a to je da muzika mnogo brže komunicira od svega drugog, posebno od politike. To uvek treba imati u vidu, jer ona pre spaja, nego što razdvaja – iskazala je svoj stav na tu temu naša umetnica, koja je doživela ogromnu popularnost koja ne jenjava već skoro godinu dana.

Pseudonim Konstrakta je dala sama sebi, kada je imala 20 godina jer je volela da komponuje rime na specifičan način, matematički, što je u skladu sa njenom profesijom, arhitekturom. Pseudonim znači – biti racionalno emocionalan.

Konstrakta: Nisam muzički obrazovana, imam 43, nisam neka pevačica… pitanje je samo koliko dugo će sve ovo da me zabavlja

Kao varijanta pseudonima javlja se i engleski, latinični oblik Constructa, sa kojim se Ana premijerno predstavila kao član elektro benda Mistake Mistake, a zanimljivo da se kasnije Ana pod istim oblikom alijasa bavila arhitekturom.

Prema njemim rečima, “diploma studija arhitekture kao opšte obrazovanje joj znači i za stvaranje muzike, jer projektovanje podrazumeva organizaciju rada”, tako da je tu “veštinu mogla da primeni na muzičko stvaralaštvo”.

Najnovija Konstraktina pesma “Evo, obećavam!” zapravo je nastala pre hit numere “In corpore sano”, i svih navedenih solo kompozicija, i više je nego aktuelna, jer pripoveda o anksioznosti, depresiji, usamljenosti.

– Ta pesma je bila gotova pre pesama koje su objavljene pod imenom Konstrakta, ali nekako nije bilo prilike da je “zgotovimo” u pravom trenutku. Tada nismo nigde žurili, onda je naišao prirodno “Triptih”, koji smo pogurali. Nisam imala vremena kasnije kada mi se sve dešavalo oko Evrovizije u poslednjih godinu dana da snimim neku novu pesmu, a ovu smo naravno želeli da objavimo. Ono na čemu sam insistirala jeste da je isprati video spot, da je dopuni. Važno mi je bilo da “Evo, obećavam” izađe kao audio i video format – naglasila je Konstrakta.

Ona je navela da je i ovde u pitanju jedan mali omnibus, takođe triptih, koji imaju naslove “Depresivan sam”, “Anksiozan sam” i “Evo, obećavam”.

Konstrakta i Zemlja Gruva objavili novu pesmu… “Evo, obećavam”, gle čuda, iz tri dela

Imali su na taj način pravi eksperiment koji je trebalo sastaviti u celinu, gde su te segmente pisali različiti autori (Nikola Stojanović, Marčela Zanki i Isidora Bulatović) i Konstrakta je veoma zadovoljna rezultatom projekta.

– Ta dva psihička stanja koja su najviše prisutna – anksioznost i depresija, dotičem kratko i na subjektivan način, a paralelno sa tim ide naizgled ljubavni susret neko dvoje ili možda susret unutar jednog čoveka, koji bi trebalo da obeća rešenje. To i jeste naša stvarnost – opisala je Konstrakta svoju novu pesmu “Evo, obećavam”.

Konstrakta je – klasika… Evo kako zvuči “In Coprope Sano” u verziji za gudački kvartet

Muzičarka je istakla da je u toj pesmi predstavila sve ono što je sama iskusila, te da u njenom okruženju “žene su te koje se bore sa depresijom, a muškarci sa anksioznošću”. Međutim, kako je čitala statistike, žene izgleda imaju oba ta stanja gotovo podjednako.

Ona smatra da je možda “razlog tome i pozicija u kojoj se žene i dalje danas nalaze, a to je – zavisnost, nesigurnost, neizvesnost, teže obezbeđivanje prostora za sebe”.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime