Album “smrti” koji spasava živote… 10 neverovatnih priča o albumu “Back in Black” AC/DC

0
465
Oglasi
AC/DC - Back in Black promo
AC/DC – Back in Black promo

AC/DC su ostvarili su ogroman uspeh 1979. sa albumom “Highway To Hell”, a već početkom 1980. počeli su da rade na nastavku. Onda se u noći 18. februara sve promenilo. Posle burne i divlje zabave, pevač Bon Skot umro je nesrećnim slučajem. Obdukcija je pokazala – akutno trovanje alkoholom. Imao je 33 godine.

NOVO ISTRAŽIVANJE… SLUŠANJE BENDA AC/DC HIRURGE ČINI DVOSTRUKO BRŽIM I ČINI IH PRECIZNIJIM!

Predvođeni braćom Angusom i Malkolmom Jangom, AC/DC su se brzo okupili uz blagoslov Skotovog oca. Već 1. aprila 1980. bivši pevač grupe Geordie, Brajan Džonson, proglašen je za novog pevača grupe benda.

Opsežan rad na onome što će postati “Back in Black” počeo je ubrzo nakon toga, a Džonson nije samo stao za mikrofon, već i preuzeo Skotovou dužnost kao glavni tekstopisac.

AC/DC - Back in Black LP
AC/DC – Back in Black LP

“Back in Black” objavljen je 25. jula, a 9. avgusta popeo se na vrh lista najslušanijih albuma u Ujedinjenom kraljevstvu. Sa 50 miliona prodatih primeraka širom sveta, “Back In Black” je nadmašio samo “Thriller” Majkla Džeksona.

DESETOGODIŠNJI SONI GALAGER NAUČIO TATU NOELA DA SVIRA RIF IZ AC/DC HIMNE “BACK IN BLACK”

“Back in Black” je, prema mišljenju mnogih, jedan od najboljih albuma ikada, ali koliko zaista poznajete ovaj rock spomenik? Evo zanimljivosti koje ste možda propustili:

Rolling thunder, pourin’ rain

Mislite li da su stihovi “I’m rolling thunder, pourin’ rain. I’m comin’ on like a hurricane. My lightning’s flashing across the sky. You’re only young but you’re gonna die” slučajni?

Zbog poreskih olakšica bend je odlučio da album snimi na Bahamima, ali tropske oluje su u tom trenutku redovno pogađale Nasau. U studiju u kome su snimali redovno je nestajalo struje, te ne čudi što je vreme inspirisalo Džonsona.

Priroda je htela da gostuje na albumu

Кada nisu izbegavali rakove koji bi sa plaže zalutali u studio, mučila su ih jata ptica. Dok su pokušavali da snime zvonjavu zvona sa obližnje crkve, snimak bi svaki put pokvarilo jato ptica koje bi uz graktanje odletele pri prvom udaru zvona.

KAD VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KOPIRA AC/DC… DOBIJE SE OVAJ URNEBES OD PESME. MADA, DA LIČI… LIČI

Zvono

Na kraju, bend je pribegao svom prvobitnom planu da napravi sopstveno zvono za snimanje. Bilo je teško dve tone, ali savršeno podešeno za njihove potrebe, te su ovaj instrument koristili pri svakom svom nastupu uživo.

UK da, SAD ne

Uprkos tome što je prodat ogroman broj primeraka, a album se održao na vrhu Bilbordove liste 131 nedelju od svog prvog izdanja, “Back in Black” nikada nije dostigao broj jedanu SAD. Svako reizdanje najviše bi se popelo do četvrte pozicije.

PRE 40 GODINA BRAJAN DŽONSON STAO JE PRED MIKROFON AC/DC… IPAK, ZA NEKE FANOVE UVEK JE OSTAO SAMO ZAMENA ZA BONA SKOTA

Moglo je “crnje”

Prvobitni plan bio je da omot bude potpuno crn, u znak žalosti za Bonom Skotom. Međutim, kompanija Atlantic se usprotivila i napravljen je kompromis da AC/DC logo bude oivičen sivom bojom.

Muzički standard

Toliko je savršen zvuk “Back In Black2 da Motorhead koristi ploču za podešavanje svojih zvučnih sistema, a nekoliko studija u Nešvilu njome proverava akustiku sobe.

Čuveni rif

Godinama pre nego što je snimljen ovaj album, Angus Jang je svirao rif za “Back In Black” kao melodiju za zagrevanje.

Inspiracija za Nirvanu

Кada je Кurt Кobejn dobio svoju prvu gitaru sa 14 godina, prva pesma koju je naučio da svira bila je „Back In Black“.

Striptiz himna

“You Shook Me All Night Long” je proglašena za jednu od najslušanijih pesama u američkim striptiz klubovima, jer su se melodija i tekst dobro uklapili u ples oko šipke.

Spasao život pilotu helikoptera

Posle bitke kod Mogadiša u Somaliji 1993. godine, pilot oborenog helikoptera Majkl Durant bio je zarobljen od strane neprijatelja i divljački pretučen. Njegovi sunarodnici su znali da su AC/DC njegov omiljeni bend, pa su priključili zvučnike na svoje helikoptere i leteli iznad krovova grada, puštajući “Hell’s Bells”. Uprkos slomljenim leđima i nogama, to je Durantu dalo snagu da se dovuče do njihovog vidokruga i mahne majicom sa prozora kako bi ga saborci spasili.

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime