Album iznenađenja… The National objavio “Laugh Track“

0
284
The National
The National/ Photo: Graham MacIndoe
Oglasi

The National je 18. septembra objavio album iznenađenja, svoje drugo ovogodišnje studijsko izdanje pod nazivom “Laugh Track”.

Dvanaest novih pesama nastale su u vreme istih studijskih sesija kao i pesme sa njihova devetog studijskog albuma “First Two Pages of Frankenstein“, objavljenog u aprilu ove godine, za izdavačku kuću 4AD.

Ovom prilikom, The National je potvrdio i dodatne datume američke turneje ove jeseni, kao i australijske nastupe na proleće 2024. godine, uz podršku dugogodišnjih prijatelja Fleet Foxes.

Laugh Track/ Photo: Promo

“Laugh Track“ je njihov najslobodniji album u posljednjih nekoliko godina, nastao svesrdnim zajedničkim trudom i angažmanom.

Ako je “FTPOF“ predstavljao ponovnu izgradnju poverenja među članovima grupe, posle više od 20 godina zajedničkog rada, živahni, istraživački “Laugh Track“ proizvod je te vere i nova izjava buduće namere.

Uživajući u dopuštenju da radikalno unapredi svoj kreativni proces, The National je izbrusio većinu ovog materijala u nastupima uživo na ovogodišnjoj turneji i snimio te osnažene verzije na improvizovanim sesijama u studiju Flora Recording & Playback producenta Takera Martinea u Portlandu.

The National/ Photo: Josh Goleman

Gotovo osmominutna završna numera “Smoke Detector” snimljena je u junu ove godine tokom tonske probe koncerta u Vankuveru, dovršavajući tako opus koji je pun spontanosti i vintage rock energije, a koja savršeno nadopunjuje pesme sa njegovog introspektivnijeg prethodnika.

Na albumu “Laugh Track“ gostuju Fibi Bridžers i Rosan Keš, a tu je takođe i pesma “Weird Goodbyes’s” rađena u saradnji sa Bon Iverom, objavljena kao samostalni singl u avgustu 2022.

– Činilo se kao da je priča već ispričana. To je bila posebna stvar, ali istovremeno se činila povezanim s onim što smo radili. To je bio i deo logike za snimanje još jedne ploče – dajmo pesmi “Weird Goodbyes” sopstveni dom – kazao je Aron Desner.

The National predstavili novi studijski album i duetsku pesmu sa Tejlor Svift

Postojala je i druga strana priče u nedovršenim pesmama, koja je daleko nadilazila blagost albuma “FTPOF“. Tokom godina, Aron priznaje da je The National često odustajao od velikih ideja da snimi rock album:

– Nije zato što ne uživamo da sedimo u sobi i razrađujemo ideje. Nego to nije bilo toliko produktivno, pa smo razvili prilično razrađen način stvaranja pesama u kojem je bubnjar Brajan Devendorf imao vrlo važnu, ali podeljenu ulogu. Ovog puta smo imali želju da napravimo nešto življe, kako bi Bryanovo sviranje bilo veća pokretačka snaga za ostatak.

Photo: Promo

Tematski, nema namerne podele između albuma “FTPOF“ i “Laugh Track“. Ali ako je prvi našao frontmena Mata Berningera u potrazi za utočištem, u drugom postoji nova jasna procena onoga što je važno. Njegovu žestoku potrebu za intimnošću pojačava sve veći strah od nestvarnosti savremenog života.

Bezimeni likovi na ovom albumu štite jedni druge, sanjaju jedni za druge i pomažu u održavanju izgleda – ispunjavajući obećanje o apsolutnoj nezi koje je Mat dao u završnoj pesmi “FTPOF“ – “Send for Me”.

The National objavili dva nova singla – “Space Invader” i “Alphabet City” sa predstojećeg izdanja

A što se tiče onoga što nije bitno, pesma “Turn Off the House” zaključuje emocionalnu inventuru koju je Berninger preuzeo na sebe u singlovima “Weird Goodbyes” i “Eucalyptus” (s albuma “FTPOF“), neutešnom predajom ostavljanja svega iza sebe.

Njegove nedavne borbe sa spisateljskom blokadom i depresijom još uvek traju, ali sada u tome ima prihvatanja. Članovi benda bliskiji su u svakom smislu nego što su bili godinama, ali lagano se drže jedan drugoga, dopuštajući mogućnost transformacije.

– “Laugh Track predstavlja nas kako izlazimo iz ovog dugog razdoblja mutacije – objašnjava Aron Desner i dodaje:
– Nemam pojma šta će sledeće da se desi, ali čini se kao kad zmija menja kožu. Stvarno je zabavno. Svi se osećamo kao da smo izašli iz čaure, i spremni smo da shvatimo kakvo smo stvorenje sada.

The National – First Two Pages of Frankenstein, cover

“First Two Pages of Frankenstein“ debitovao je na prvom mestu Billboardove liste rock i alternativnih albuma, dok je pesma “Tropic Morning News” pet nedelja bila na prvom mestu Adult Alternative Airplaya, što je i prva pesma The Nationals koja je dostigla takav uspeh od 2017. godine.

NME ga je proglasio “najboljim albumom u dekadi” benda, dok ga je Wall Street Journal nazvao “iskrivljen, melanholičan album pun izvanrednog fokusa”.

Poslednjih pet izdanja benda The National našlo se među Top 5 u Velikoj Britaniji, a 2017. godine “Sleep Well Beast“ dobio je nagradu Grammy za najbolji alternativni album.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime