5 muzičkih filmova koje nikako ne bi trebalo da propustite…

0
391
A Hard Day's Night, movie promo
Oglasi

Kada slušamo muziku nekog izvođača, prirodno je da želimo da saznamo nešto više o njemu. Najbolji i najbrži način za to je uz pomoć filmova, naravno, ukoliko je izvođač svojim delom zaslužio da se o njemu snimi film.

Dokumentarni i biografski filmovi su popularni oduvek, ali posebno u poslednjih nekoliko godina. Čini se da je biografskom žanru popularnost vratio film iz 2018. godine, “Bohemian Rhapsody”. Posle prikazivanja, numere grupe Queen beležile su ogromne skokove u broju pregleda. Desilo se to da je veliki broj ljudi počeo da sluša ovaj bend tek nakon gledanja filma.

A sad još malo o “Boemskoj rapsodiji”, jer… to je najisplativiji muzički biografski film svih vremena

Rami Malek, glumac koji u filmu tumači Fredi Merkjurija, dostigao je tada vrhunac svoje karijere osvojivši nagradu Oskar za glavnu ulogu. Reditelj Brajan Singer odlučio je da filmom isprati karijeru Queena od 1970. godine, kada je bend formiran, do njihovog čuvenog nastupa na Live Aidu, 1985. godine. Na filmu su kao konsultanti sarađivali i Brajan Mej i Rodžer Tejlor, tako da ovo ostvarenje predstavlja dosta tačan i veran prikaz razvoja karijere poznatog benda, kao i neke od najvažnijih momenata na tom putu.

Vratićemo se desetak godina unazad, kako bismo spomenuli nešto bolje ocenjen film – “Control”. Ostvarenje reditelja Antona Korbina iz 2007. godine govori o frontmenu grupe Joy Division. Radnja prati Ijana Kertisa, od njegovih školskih dana pa sve do samoubistva koje je izvršio 1980.

Reditelj je ranije sarađivao sa bendom kao fotograf, te je i sam prisustvovao nekim od trenutaka koje je kasnije prikazao u filmu. Scenario je zasnovan na Ijanovoj biografiji koju je napisala njegova supruga Debora. Ovde nije u fokusu karijera i razvoj benda, već je akcenat stavljen na Kertisov život.

Bredli Kuper kao legendarni Leonard Bernstajn u filmu “Maestro”… pogledajte trejler

Još drugačiji pristup donosi nam reditelj Bret Morgen u svom prošlogodišnjem filmu. “Moonage Daydream” je film koji na nesvakidašnji način predstavlja Dejvida Bouvija. Upotreba do sada neviđenih snimaka i intervuja raspoređenih između psihodeličnih vizuala praćenih nekim od najpoznatiji numera ovog izvođača, omogućava nam da njegovu karijeru sagledamo iz drugog ugla i dobijemo osećaj bliskosti.

Kaleidoskopski prikaz Bouvijevog života ne prati njegovu karijeru linearno, već ide sa turneje na turneju i sa trenutka na trenutak, te segmenti nisu povezani vremenski; spaja ih tema kojom se Bouvi tada bavio, to jest ono kako se on tada osećao. Ekscentričan i nepredvidiv kakav je film, a kakav je bio i sam Bouvi, sve to predstavlja savršenu celinu uz pomoć koje možemo da shvatimo suštinu njegovog lika i dela.

Pogledajte Danijela Redklifa kao “Weird Ala” Jankovića u prvom trejileru za najuvrnutiji biografski film ikada

Iste godine, u bioskopima se pojavio još jedan izvanredan film o još jednom specifičnom umetniku. “In the Court of the Crimson King: King Crimson at 50” je malo poznat dokumentarac, snimljen kako mu samo ime govori, povodom pedeset godina karijere benda King Crimson.

Tobi Amis, reditelj, uz dosta duhovitih momenata prati Roberta Fripa i njegove dugogodišnje saradnike. U filmu imamo priliku da čujemo mnoge zanimljive anegdote sa turneja, kao i slatke muke koje se javljaju kada se radi sa Fripom. Naravno, ima dosta reči o njihovoj kompleksnoj i progresivnoj muzici koja je često bila ispred svog vremena.

Iako ne spada u kategoriju biografskih ili dokumentarnih filmova, najstariji film na ovoj listi, “A Hard Day’s Night” iz 1964. godine nam svakako daje uvid u karakter popularnih Bitlsa i zabavan prikaz takozvane Bitlmanije.

Ovaj projekat držan je u tajnosti, sve dok Iman nije rekla “ok”… Bret Morgan snima biografski film o Devidu Bouviju

Tokom dva, skoro pa tipična dana u životu ovog benda, pratimo njegove članove u pripremama za pojavljivanje u TV emisiji. Iako je postojao scenario, koji je kasnije nominovan za nagradu Oskar, postoji gomila svedočenja da su neke stvari izgledale upravo onako kako su ovde prikazane. Ponekad su scene toliko slične onome što se zaista dešavalo da film na trenutke zaliči na dokumentarni. Bitlsi su se odlično snašli tumačeći sami sebe u ovom veselom i vanvremenski duhovitom ostvarenju.

Jelena Ilić
autorka teksta je muzičar i student FDU

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime