40 godina od filma “E.T.” … Da li znate zašto je Spilberg izabrao baš Dru Barimor za jednu od glavnih uloga?

0
757
Oglasi
E.T. the extra-terrestrial/promo
E.T. the extra-terrestrial/promo

Glumica Dru Barimor (46) otkrila je da će proslaviti jubilej – 40 godina od filma “E. T. vanzemaljac”, sa svojim ćerkama Oliv (9) i Frenki (7) i krštenim kumom Stivenom Spilbergom, režiserom ovog voljenog naučnofantastičnog klasika iz 1982. godine.

Ona je imala samo sedam godina kada je igrala devojčicu Gerti u filmu o vanzemaljcu koji ostaje zarobljen na Zemlji i sklapa priateljstvo sa dečakom Eliotom, koji pokušava da mu pomogne da se vrati kući.

Film je odmah postao blokbaster. Sa zaradom od 978 miliona dolara nadmašio je “Ratove zvezda” i postao ostvarenje sa najvećom zaradom svih vremena.

Rekord je držao 11 godina, dok ga drugi Spilbergov blokbaster “Park iz doba jure” nije 1993. prestigao.

– Razgovarala sam sa Stivenom Spilbergom o planovima za proslavu četiri decenije filma – izjavila je Dru Barimor, dodavši:

– On je za mene velika očinska figura. Moje ćerke su otprilike istih godina kao ja kada sam igrala u filmu E.T., pa ne želim da propuste proslavu, jer obožavaju Stivena. Vole njegove filmove i vole što mi je toliko važan. On je uvek bio tu za mene i ima zaštitnički odnos prema mojim ćerkama, baš kao što je imao prema meni kada smo snimali film.

E.T. the extra-terrestrial/promo
E.T. the extra-terrestrial/promo

Podsetimo, Spilberg je izabrao Dru za ulogu Gerti jer je osetio da je imala dovoljno mašte za svoju ulogu, nakon što ga je impresionirala pričom da je vodila pank-rok bend. Ona, inače, potiče iz slavne glumačke familije Barimor. Ćerka je glumaca Džona Drua i Džejde Barimor, nećaka glumice Dajane Barimor, unuka glumca Džona Barimora i Dolores Kostelo i praunuka zvezda nemog filma Morisa i Mej Kostelo.

ČUDAN VIRTUELNI SUSRET DRU BARIMOR I STIVENA SPILBERGA… FOTKANJE ZA PLAYBOY JOJ NIJE OPROSTIO, ALI NJENO IZVINJENJE I DALJE LJUBOMORNO ČUVA

Zahvaljujući filmu “E.T.” Barimorova je postala jedna od najvećih dečjih glumica tog doba. Iznenadna slava, kako je priznala, bila je recept za katastrofu. Detinjstvo joj je bilo problematično. Bila je redovni posetilac Studija 54, a na rehabilitaciju je otišla sa samo 13 godina i provela 18 meseci u ustanovi za mentalno obolele.

– Išla sam u klubove umesto u školu i krala mamin auto, bila sam totalno van kontrole – priznala je Dru.

– Mama me smestila u psihijatrijski deo bolnice. Tamo nije bilo mesta za šalu. Ako biste se tamo zezali, stavili bi vas u samicu ili bi vas vezali.

NOĆ KADA SU DOŠLI MALI ZELENI… SPILBERG JE O FILMU “BLISKI SUSRETI…” MAŠTAO GODINAMA, A ONDA JE SREO ČOVEKA KOJI MU JE ISPRIČAO SVE…

U 14. je pokušala da se ubije, posle čega je vraćena na rehabilitaciju, da bi se u 15. uselila u svoj stan. Taj period života opisala je u knjizi “Izgubljena devojčica” iz 1990. Spilberg joj je jednom prilikom poklonio jorgan za rođendan, sa natpisom “pokrij se”, uz koji je priložio magazin “Playboy” iz 1995. za koji je Dru pozirala gola, ali je režiserovo umetničko odeljenje promenilo stranicu tako da je izgledala potpuno obučeno. Najbolji savet koji joj je kum dao bio je:

– Ne glumi svoje likove. Budi svoj lik!

Film “E.T. vanzemaljac” smatra se jednim od najvećih filmova svih vremena. Imao je devet nominacija za Oskara, a osvojio je četiri – za najbolju originalnu muziku, vizuelne efekte, zvuk i montažu zvuka. Ostvarenje je 1994. dodato u američki Nacionalni filmski registar Kongresne biblioteke, zvog “kulturološkog, istorijskog i estetskog značaja”.

HL/Izvor: novosti.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime