35 godina uspona i padova Dilana Doga… evo kako je detektiv nemogućeg pobedio vreme

0
336
Oglasi
Dilan Dog/ mondofox. it
Dilan Dog/ mondofox. it

Neprilagođeni strip junak Dilan Dog, mračna zvezda jednog od najpopularnijih serijala na prostoru bivše Jugoslavije, ove godine napunio je 35 godina. Paola Barbato autorka je mnogih scenarija o ovom strip-junaku otkako je 1999. godine postala deo redakcije izdavačke kuće Sergio Bonelli, i jedan je od neskrivenih favorita Ticijana Sklavija, tvorca Dilana Doga.

KONAČNO… BONELI KREĆE SA SNIMANJEM TV SERIJALA, PRVI JE – DILAN DOG

– Dilan je porastao, ako se posmatra sa određenog stanovišta. Kada je serijal započet, Ticijano je samo oslikao osnovnog junaka, a svi ostali detalji su polako isplivavali na površinu tokom prvih pedeset brojeva. Nakon tog vremena, Dilan je postao ličnost, ne samo lik iz stripa: imao je osobenosti koje ga definišu, narav, način da reaguje na stvari koje su bile lične i koje su u potpunosti pripadale njemu i nikome drugom. To ga je izdvojilo između ostalih glavnih junaka, koji su uvek pozitivni, uvek sigurni u sebe, uvek jaki, bez nesigurnosti. Dilan Dog je u potpunosti čovek, ima slabosti i mane, pa čak i loše aspekte – pričala je ranije Paola Barbato za Vreme.

Posle pedeset, pa potom i stotinu brojeva, stvari su postajale daleko stabilnije, precizne.

– Ali nakon dvestotog broja svi smo postali suviše sigurni u sebe – publika ga je volela, bio je jasno definisan, i nije bilo ništa što bi se moglo dodati. I to je počelo da paralizuje serijal. Sledećih sto naslova, do broja trista, Dilan je postao kopija samog sebe. I to je bilo pogrešno. Nismo više bili stimulisani, pa Dilan više nije sazrevao – počeo je da stari. Jedan junak ne bi trebao da postane kopija samog sebe, jer time gubi identitet – kaže ona.

RECEPT ZA BUĐENJE NOSTALGIJE… MOGU LI “STARI” STRIPOVI DA NAĐU SVOJU PUBLIKU U 21. VEKU?

Dilan Dog je uvek morao da ide u korak sa vremenom da bi ostao relevantan, a toga je svesna i Paola Barbato

– Zato je morao da se razdrma, i to je poteklo prvo od Ticijana, koji je rekao: “Ne, ne, mora da se vrati unazad”, tako da njegov put sazrevanja zapravo postane podmlađivanje. Morali smo da uradimo korak unazad, pa još jedan, sve do početka serijala. Do prvih sto brojeva. Morao je da ponovo postane svež i da prati teme. Ključ je bio da ne menjamo njega, već okolinu. Da učinimo da se stvari oko njega menjaju. I prva velika promena, koja je meni i najvažnija, jeste nov položaj inspektora Bloka. On je bio zakucan u svom svetu, nije mogao ništa da radi. Ali, iznenada je otišao u penziju, i sad više nije policajac. Postao je Dilanov pratilac, partner, deo avanture – zaključila je ona.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime