3 minuta slave za zabranjenu pesmu… Pogledajte kako je Džimi Pejž odsvirao “Rumble” Linka Vraja na ceremoniji u R’N’R Hall of Fame

0
1986
Džimi Pejdž, screenshot YouTube
Oglasi

Nekadašnji gitarista Led Zeppelina, Džimi Pejdž, odao je počast svom muzičkom idolu, pokojnom Linku Vraju, izvođenjem njegove klasične instrumentalne pesme “Rumble” na ceremoniji u Kući slavnih rokenrola.

Ova pesma postala je prva instrumentalna kompozicija koja je bila zabranjena na pojedinim radio stanicama jer je ‘rumble’ bio žargonski izraz ta tuču bandi, a strahovalo se da bi oštar zvuk u pesmi značio veličanje maloletničke delikvencije.

Da li znate koja je pesma “napravila” Igija Popa, Pita Tauzenda i Džimija Pejdža… zbog nje su to što jesu, a vi je verovatno nikad niste čuli

Međutim, ovo je dovelo do toga da su Igi Pop, Pit Taunzend, Mark E. Smit i Džimi Pejdž naveli “Rumble”, sa njenim bogatim reverbom, kao razlog zbog kojeg su počeli da se bave muzikom.

Džimijeva izvedba na ceremoniji u Kući slavnih rokenrola usledila je nakon video omaža Linku Reju, uključujući poruke pokojnih gitarskih heroja Džefa Beka i Robija Robertsona. Legenda Led Zeppelina je zatim na svojoj čuvenoj dvovratnoj Gibson SG gitari otprađio ovu numeri, kao svojevrsni vrhunac ceremonije duge skoro četiri i po sata.

U dokumentarnom filmu “It Might Get Loud” iz 2008. godine, Džimi Pejdž se nije libio da svira čak i “vazdušnu gitaru” kako bi pokazao koliko ga ova pesma očarava.

– Kao klinac sam slušao bilo šta sa gitarom, sve što se sviralo i sve te različite muzičke pristupe, ali prvi put kad sam čuo “Rumble”, to je bilo nešto što je imalo toliko dubok stav – rekao je Pejdž.

Ovo je jedina pesma Led Zeppelin na kojoj je Džimi Pejdž svirao – bas gitaru

Džon Lenon opisao je Linka Vraja kao jednu od “dve velike nepoznanice rokenrola”, pored Džina Vinsenta.

Link Vraj/Photo: printscreen

“Rumble” je korišćen kao zvučna podloga u brojnim filmovima i TV emisijama, kao što su “Top Gear”, “The Warriors”, “Independence Day”, “The Sopranos”, a među najpoznatijim je scena sa Džonom Travoltom i Umom Turman u restoranu iz Tarantinovog ostvarenja “Pulp Fiction”.

Link Rej, koji je preminuo 2005. godine, posthumno je primljen u Kuću slavnih rokenrola zajedno sa Rage Against the Machine, Vili Nelson, Šeril Krou, Kejt Buš, Misi Eliot, Džordž Majkl i The Spinners.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime