3. februar je “dan kada je umrla muzika”…

0
534
Oglasi
Spomenik na mestu tragedije/Photo: Wikipedia public domain
Spomenik na mestu tragedije/Photo: Wikipedia public domain

Dana 3. februara 1959. godine dogodila se najteža nesreća u istoriji rock and rolla, kad su poginula tri slavna muzičara u avionskoj nesreći, pa se ovaj datum često naziva “danom kad je umrla muzika”.

Naime, Badi Holi, Riči Valens i Džej Pi Ričardson (The Big Bopper) putovali su toga dana u malom avionu tipa Beechcraft Bonanza (u koji staju samo pilot i tri putnika) iz Ajove u Minesotu na svojoj muzičkoj turneji.

Padao je lagani sneg, a pilot je bio 21-godišnji Rodžer Peterson, koji nije imao dovoljno iskustva za let po takvom vremenu. Srušili su se posle samo desetak kilometara leta u kukuruzište severno od aerodroma. Udarili su u zemlju pri brzini od oko 270 kilometara na sat i sva četvorica su poginula od udara.

ŽENA ZA SVA VREMENA… PREMINULA PEGI SU, INSPIRACIJA ZA NEZABORAVNU PESMU BADIJA HOLIJA

Badi Holi počeo je da svirati vrlo rano. U početku je svirao kantri muziku, ali kako je više puta nastupao pre Elvisa Prislija, odlučio je da se u potpunosti okrene rock ‘n’ rollu. Riči Valens poznat je po omiljenom hitu “La Bamba” i bio je jedan od prvih muzičara koji su svirali rock ‘n’ roll na španskom jeziku. Big Bopper postao je prava rock ‘n’ roll zvezda zbog svog rockabilly stasa i glasa, a najpoznatiji je po pesmi “Chantilly Lace”.

Iako su umrli zaista prerano i nisu iza sebe ostavili onoliko velik opus koliki su mogli, ovi muzičari nisu zaboravljeni. Badi Holi jedan je od prvih muzičara koji je uvrštenen u Kuću slavnih Rock ‘n’ Rolla, a 2001. i Ričie Valens postao je “član”ove prestižne institucije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime