Zlatko Manojlović objavio remasterizovane albume grupa Dah i Gordi u jednom box setu

0
624
Oglasi
Zlatko Manojlović/Photo: YouTube printscreen
Zlatko Manojlović/Photo: YouTube printscreen

“Od Daha do Gordih” naziv je box seta legendarnog gitariste Zlatka Manojlovića, pionira jugoslovenskog heavy metala, a poznatog i po delovanju u progresivnoj rock grupi Dah i hard rock/heavy metal grupi Gordi.

U ovom box setu nalaze se remasterizovani albumi upravo ovih grupa, a koji su originalno objavljeni za nekadašnji Jugoton, kao i bonus CD s najvećim hitovima njegove solo karijere.

ZLATKO MANOJLOVIĆ: PROŠLO JE VREME “GITARSKIH HEROJA”, KLINCE ZANIMA NEŠTO SASVIM DRUGO…

Debitantski album beogradske grupe Dah, “Veliki cirkus”, pravi je progresivni rock biser objavljen 1974. godine, pevač i gitarista benda bio je Zlatko Manojlović koji je ujedno komponovao muziku i radio aranžmane, dok je Zoran Modli pisao sve tekstove i stajao iza produkcije. Još ekstravagantnija je bila grupa Gordi koja je u počecima bila tipični rock, a potom i progresivni, odnosno hard rock sedamdesetih, da bi s četvrtim i poslednjim, petim albumom (“Pakleni trio” i “Kraljica smrti”) prerasli u heavy metal bend. Tako ih možemo smatrati i pionirima klasičnog heavy metala, odnosno jednim od prvih bendova takvoga tipa na području bivše Jugoslavije.

Spomenuta tri izdanja remasterizovao je Mauro Širol u Croatia Records Studiju i kao takva se nalaze u box setu, dok se na četvrtom CD-u nalaze instrumentalni biseri gitarističkog virtuoza Zlatka Manojlovića i nekoliko pesama pod umetničkim imenom Zed Mičel. Taj CD s pesmama po izboru Zlatka Manojlovića otvara kultna “Jednoj ženi” o kojoj se u knjižici izdanja raspisao rock kritičar i publicista Petar Janjatović:

Svojevrsno ‘pismo o namerama’ je ipak snimio nešto ranije i to dok je bio u vojsci u Ljubljani. Reč je o duplom singlu koji je obeležio instrumental ‘Jednoj ženi’. Večna inspiracija je podarila evergreen temu koja kao da je zacrtala njegovu kasniju karijeru. U kolektivnoj memoriji tadašnjih generacija ‘Jednoj ženi’ je ostala kao uvodna špica noćnog programa Radio Beograda. Koliko puta je u nekom automobilu na putu kući u ponoć odjeknula ta emotivno upućena gitarska tema.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime