Živ je thrash metal, umro nije…. Dokazali Annathema, Heller, Rapid Force i Pergament na BIG 4 festivalu

0
241
Annathema, Klub DOB/ Photo: AleX
Oglasi

U subotu, 19. aprila u Klubu Doma omladine Beograda održan je Big 4 thrash metal festival, sa zanimljivim line upom i još zanimljivijom publikom – od tinejdžera do sedih glava.

Na festivalu su se pojavili i fanovi iz Slovenije, Hrvatske i Bosne, a bilo je i dosta stranaca.

Prva je na binu izašla novosadska Annathema zbog koje je, da se ne lažemo, najviše ljudi i došlo na ovu manifestaciju.

Annathema, Klub DOB/ Photo: AleX

Već s prvim taktovima “Pressure Song“ razgalila je prisutne, a mladi pevač Stefan Stanojević Kefa opravdao je sva očekivanja i dokazao da je dostojan naslednik pokojnog Duleta Francuza, čuvenog frontmena Annatheme.

Pored Kefe, zaslužan za odličan zvuk je i originalni bubnjar Miodrag Balaban Stavra, koji je precizno vodio ritam sekciju kroz hitove “Motorcycle“, “To Hell And Back“ i “Empire Of Noise“.

Atilla Heller, Klub DOB/ Photo: AleX

Posle Annatheme, na binu je izašao Atilla Heller koji je od prve sekunde nastupa, blago rečeno, iznenadio fanove. Jer, kada je operska pevačica Vera Jovanović počela da peva “Deep Black“, svima je bilo jasno da gledaju neki potpuno novi bend.

Bio je to Heller s više melodije, sporijim ritmom i mračnim harmonijama. “Destiny“ i “Gluvo doba“ naišli su na odličnu reakciju prisutnih, a Attila je svirkom pokazao da je uvek u korak s vremenom, ako ne i ispred njega.

Rapid Force, Klub DOB/ Photo: AleX

Rapid Force svakako je jedan od omiljenijih thrash bendova na ovim prostorima – naročito kada nastupaju sa starim/novim frontmenom Robertom Perićem.

U savršenoj simbiozi sa alfom i omegom grupe Koletom Bogdanovićem, Robert je gospodario binom od “Gusle Strong Enough“ i “Glamoča“ do “Sky Burning Higher“ i “War On Their Minds“.

Pergament, Klub DOB/ Photo: AleX

Novosadski Pergament, osnovan još davne 1986, i koji važi za jedan od najboljih metal sastava bivše Jugoslavije, bio je “trešnja na torti“ festivala BIG 4.

Od originalnih članova ostao je samo mastermind – gitarista Stevan Zahorjević (Baba Cajkovski), dok je pevač Igor Almeida Ždrnja došao u grupu prilikom prvog reuniona 2017. godine.

Mudro odabrana set lista – od “Trokrste gore“ preko “Another Direction“ do “Vruće linije“ držala je atmosferu i dizala adrenalin čak i pripadnicima mlađe generacije u publici.

Almeida je obojio Pergament potpuno novom nijansom, a najveće ovacija izazvalo je izvođenje tradicionalne numere “Ajde Jano kolo da igramo“.

Big 4 je još jednom potvrdio da je heavy metal bio i ostao jedan od najpopularnijih žanrova na teritoriji bivše Jugoslavije, a publika u Klubu Doma omladine je bila takva da bi je i najveća svetska imena poželela – vesela, rasprevana i puna pozitivne energije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime