Zemljotres u Holivudu… Tom Kruz vratio tri osvojena Zlatna globusa

0
237
Oglasi
Tom Kruz/Photo: Paramount Pictures
Tom Kruz/Photo: Paramount Pictures

Los Angeles Times nedavno je objavio ekstenzivni izveštaj o Hollywood Foreign Press Association, organizaciji koja stoji iza dodele nagrada Zlatni globus. Tu organizaciju čini 86 novinara i proteklih godina ona se spominjala u negativnom kontekstu, od toga da su članovi skloni da primaju mito u zamenu za nominacije za nagrade pa nadalje. Ovog puta. Los Angeles Times objavio je, između ostalog, kako među članovima HFPA nema nije jednog tamnoputog novinara, kako je očigledno da se tamo ne pazi na etničku raznolikost ali ni na etička pravila igre.

Bura oko Zlatnih globusa… Skarlet Johanson najglasnija: Njihovo seksističko ponašanje mora da prestane

Ubrzo se Hollywood digao na noge. Prvo je glumica Skarlet Johanson, do sada četiri puta nominovana za Zlatni gobus, zatražila da se Hollywood ogradi od HFPA sve dok se u toj organizaciji ne sprovedu nužne reforme, a sličan zahtev izneo je i glumac Mark Rufalo. U ponedeljak su se oglasili čelnici kompanija Netflix i Amazon Studios koji se rekli kako raskidaju veze sa HFPA sve dok ne sprovedu nužne reforme, dok je tv kuća NBC objavila kako slijedeće godine neće prenositi dodelu nagrada Zlatni globus. NBC plaća prava na prenos dodele nagrada oko 60 miliona dolara godišnje.

HFPA je ubrzo organizovalao sastanak na kojem su izglasali donošenje reformi. Cilj im je da povećaju članstvo, tokom sledeće dve godine primiti će još 40 članova, a pri tome će se paziti da se uključe i tamnoputi novinari. U upravu će postaviti osobu koja će biti direktor zadužen za etničku raznolikost, a uz sve to je Ali Sar, predsednik HFPA, izjavio kako ih čeka težak posao kako bi postali bolja organizacija.

Saša Baron Koen dobio Zlatni globus, pa javno rekao ono što organizatori nikako nisu želeli da čuju

Međutim, mnogi, poput Time’s Up organizacije, smatraju da su to tek kozmetičke promene koje neće doneti bitne promene u radu HFPA. Oni, između ostalog, traže odlazak Džordža Goknera, jednog od čelnika HFPA, čoveka koji nije novinar, ali se smatra sivom eminencijom celokupne organizacije.

Tim povodom reagovao je i Tom Kruz  koji je, kako javlja The Hollywood Reporter, vratio svoja tri osvojena Zlatna globusa u znak protesta zbog  događaja oko HFPA. On je prvu nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca osvojio 1990. za ulogu u filmu “Rođen 4. jula”, zatim 1997. za ulogu u filmu “Jerry Maguire” dok je 2000. osvojio Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu “Magnolia”.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime