Završen 4. Dok’n’Ritam… “Orkestar” i “Putnici” pobednici ovogodišnjeg izdanja festivala muzičkog dokumentarnog filma

0
261
Putnici (dodela nagrade)/ Photo: Promo (Dok'n'Ritam)
Oglasi

U Domu omladine Beograda, u nedelju, 16. juna završen je ovogodišnji festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’ritam.

Glavnu nagradu žirija dobio je film “Orkestar/The Band” Ladislava Kaboša, priča o romskoj grupi Lomnicke Čhave, talentovanim autsajderima i njihovoj ambiciji da zarađuju za život od muzike, putujući u oronulom kombiju i prateći svoj san o nastupu na velikom muzičkom festivalu.

Žiri u sastavu Tea Lukač, Milen Alimpijević i Momčilo Bajagić – Bajaga odlučio je da dodeli specijalno priznanje filmu “Rainey” Miloša Tasića. Junak filma je Mark Rainey (Marko Marjanović), srpski nezavisni muzičar rođen bez četiri prsta na levoj ruci koji je, uprkos tome, postao gitarista i lokalna zvezda.

Film “Putnici” autorke Tine Šimurine, koji je premijerno prikazan u Srbiji, dobio je nagradu publike.

Photo: Promo
Photo: Promo

Tokom četiri festivalska dana, na Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad publika je imala priliku da vidi filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, “Nebesku temu”, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa…

U sekciji Work in progress predstavljeni su dokumentarni projekti nacionalne produkcije u nastajanju – “Devojčice rokaju” i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lungulova.

Pored filmova, posetioci Dok’n’ritma u programu Notabook, prisustvovali su tribinama i promocijama knjiga “Život sa Idi(j)otima” Nenada Marjanovića Dr. Fritza, “Našao sam dobar bend” Borisa Hrepića, “Pamtite me po pjesmama mojim” Bogice Mijatovića, “Trenutak koji čekam” Miroslava Dimića, “Muzika & muabeti” Nenada Georgievskog i “Road to Woodstock-Kako napraviti najveći festival na svetu”, čime je obeleženo 50 godina od najvećeg muzičkog festivala na svetu.

Lagana sreda/ Photo: Facebook @laganasreda
Lagana sreda/ Photo: Facebook @laganasreda

Na zatvaranju četvrtog izdanja festivala Dok’n’ritam u Domu omladine Beograda na Zidiću svirao je bend Lagana sreda koji je pobedio na ovogodišnjem BUNT Rok festivalu.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime