Zašto toliko volimo horore… Postoji najmanje 5 stvarno dobrih razloga

0
382
Oglasi
It/Photo: imdb
It/Photo: imdb

Žanr strave i užasa nije za svakoga, međutim, postoji veliki broj poklonika horora. Mnogi vole tihu jezu koja im prožima telo, opise raskomadanih tela i košmarnih čudovišta koja vrebaju iz mraka i misteriju koja je neophodna svakoj horor priči.

Kada priupitate ljubitelja horora: “Zašto, o zašto to sebi činiš?”, kao odgovor obično dobijete enigmatičan, nehajan osmeh i nekoliko reči: “To ne može da se objasni”.

Sa portala Book Track smatraju da može, i stoga su prikupili 5 glavnih razloga zbog kojih ljudi vole priče strave i užasa…

Navala adrenalina

Čitamo strašne priče da bi nam krv uzavrela a srce lupalo kao ludo. Naša tela se prebacuju u režim „udri ili beži”, naše disanje se ubrzava i kao na iglama čekamo šta će se dalje desiti. U osnovi, osećamo se kao da smo popili trostruku kafu a potom energetsko piće, i taj osećaj je fenomenalan, prenosi Laguna.

Zarad opstanka

Ako se ikada desi smak sveta izazvan nekim zombi virusom ili invazijom drevnih vampira, moramo znati šta da radimo. U horor pričama ima sjajnih saveta i tehnika, na primer, roman “Drakula” nam objašnjava da vampira moramo probosti kocem kroz srce, a zatim ga obezglaviti.

Prirodna opijenost

Uzbuđenje izazvano čitanjem strašnih priča čini da se osećamo živim (življim). Hvaljen bio dopamin! Prilikom iskustava u kojima iskusimo strah ili uzbuđenje, naše telo oslobađa dopamin (hormon koji reguliše osećanja, raspoloženje i našu sposobnost da se izborimo sa stresom i teskobom).

Osećaj postignuća

Osećate se prilično dobro kada shvatite da možete da podnesete užas, krv, klanje i napetost. Pobelieli ste od straha, ali ste uspeli da pročitate knjigu do kraja i spremni ste da to iskustvo ponovite.

Annabelle: Creation/ Photo: imdb.com
Annabelle: Creation/ Photo: imdb.com

Bekstvo od svakodnevice

Putovanje u drugi svet, makar on bio i svet užasa, odličan je način da se odmorite od svakodnevih obaveza. Uz to znamo da je bezbedno i možemo se sakriti pod ćebe kad god poželimo.

Bonus razlog

Osetiti nešto ekstremno! Priče strave i užasa mogu vas odvesti do emocionalnih vhunaca. Osećanja straha, ljutnje, frustracije, užasa, saosećanja, iznenađenja i mnoga druga, preplave vas na način koji nam svakodnevni život uskraćuje. To može biti sjajno iskustvo.

A ako ste već ljubitelj, u komentarima nam pišite kakva su vaša iskustva. Koji je vaš razlog?

HL/Izvor: Laguna

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime