Zabranjeno pušenje zvanično tužilo RTS, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića

1
475
Nele Karjalić, Stefan Milenković, Seko Sexon/Photo: Nebojša Babić/Jasmin Jatić
Oglasi

Grupa Zabranjeno pušenje podnela je tužbu Višem sudu u Beogradu zbog zloupotrebe autorskih protiv Radiotelevizije Srbije (RTS), Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, alijas Dr Neleta Karajlića.

U dopisu menadžementa grupe Zabranjeno pušenje i Seje Sexona medijima navedeno je da se usprkos činjenici što je pre nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić (Sejo Sexon) ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svedoči njihovom kršenju.

Zbog toga su podneli tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Zabranjeno pušenje tuži Neleta Karajlića

Odgovor dr Karajlića… Šta Nele ima da kaže o Zabranjenom Pušenju

“Pritom su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme: “Posljednja oaza (Fikreta), “Zvijezda nad Balkanom”, “Hadžija il’ bos”, “Balada o Pišonji i Žugi” i “Ibro Dirka”, piše u dopisu Zabranjenog pušenja.

Dalje se u saopštenju navodi da su se za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko delo.

“Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizovala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog dela”, piše u dopisu.

Oglasi

1 KOMENTAR

  1. Nek mu uplate tih 15 dinara, za autorska prava, i nastave svako svojim putem… A koliko on treba da plati, nek utvrdi neki drugi sud..

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime