Zabranjeni… 14 muzičkih zvezda koje su proziv sebe imale – cele države

0
198
Zabranjena muzika/Photo: shutterstock.com
Oglasi

Lako je iznervirati nekoga, ali naljutiti celu naciju? To već ne može svako.

Tokom godina, mnogi muzičari bili su zabranjivani u nekim državama. U nekim slučajevima, te zabrane su trajale samo godinu ili dve, a nekada čak i nekoliko decenija.

Grupi Ogenj zabranjen nastup zbog njihovih stavova o abortusu…

Očekivano, mnoge zabrane su se desile iz političkih razloga. Kina, poznata po svojoj strogoj vladi, odbijala je sve muzičare čija se ideologija nije slagala sa vladajućom.

Zabole ga briga za zabranu… Tom Džons podržava izvođenje pesme “Delilah”, i sam je peva gde god

Ipak, nisu samo različiti režimi vlasti zabranjivali muzičare. Na vrhu ove liste, zajedno sa Kinom, nalaze se i Sjedinjene Američke Države. Iako važi za liberalnu državu, Amerika je odbila nekoliko poznatih muzičara, uključujući višegodišnju zabranu benda The Kinks koja je gotovo uništila njihovu karijeru.

Zatim, The Beatles, čuveni “fab four” razljutili su filipinsku vladu kada su (nesvesno) izbegli prvu damu tokom posete. Grupa je bila primorana da okonča turneju i vrati novac koji su unapred dobili za svoje nastupe. Uprkos tome, Beatles nisu bili zvanično zabranjeni na Filipinima. Umesto toga, druga zemlja ih je proglasila nepoželjnim zbog pomenutog incidenta.

Zašto če Twisted Sister biti zabranjeni u Teksasu i, najverovatnije, na Floridi?

Dakle, ko se usudio da zabrani Bitlse, Bon Žovija, Stonse, Boba Dilana i ostale izvođače sa ove liste?

1. Beatles – zabranjeni u Izraelu

Klifa Ričarda su dočekale hiljade obožavalaca kada je nastupao u Izraelu 1963. godine. Reakcija publike je bila toliko burna da su zvaničnici vlade postavili pitanje da li bi drugim rok izvođačima uopšte trebalo dozvoliti nastupe. Dve godine kasnije, Beatles su pokušali da rezervišu nastup u Tel Avivu.

Pošto su istražili ludilo oko Bitlmanije, vlada je odlučila da nastup zabrani. Kao razlog su naveli to da Beatles “nisu bili na visokom kulturnom i umetničkom nivou i da su loše uticali na mlade”. Izraelski ambasador u Velikoj Britaniji izvinio se za zabranu u ime države 2008. godine.

Beatles 1989./Photo: wikimedia.org

2. Rolling Stones – zabranjeni u Japanu

Iako su bili jedan od najvećih bendova na svetu, Japan nije bio zainteresovan da pusti Stonse da nastupaju na njihovoj teritoriji. Planirali su nastup u Japanu tokom svoje turneje po Pacifiku 1973. godine, ali je vlada odbila njihov dolazak zbog prethodnih osuđivanja Mika Džegera zbog droge. Stonsi nisu nastupali u Japanu sve do 1990. godine. Navodno, fanovi su poludeli tokom njihovog dugoočekivanog japanskog debija. Odsvirali su 10 rasprodatih koncerata u Tokio Domu tog februara i navodno zaradili 30 miliona dolara za dve nedelje.

The Rolling Stones/Photo: Helmut Newton promo, by Universal

3. Elton Džon – zabranjen u Egiptu

Elton Džon oduvek važi za kontraverznu ličnost. Jedan od zapamćenih trenutaka bio je kada je izjavio “Isus je bio saosećajan, superinteligentan gej čovek” u intervjuu za Parade magazin 2010. godine. Ta izjava je razljutila hrišćanske grupe, ali jedna zemlja je reagovala posebno burno. Egipat je otkazao prethodno zakazan nastup i zabranio mu ulazak u državu.

Predsednik Egipatskog muzičkog sindikata je rekao da neće dozvoliti nastup “homoseksualcu koji želi da ismeva religije, tvrdi da je prorok Isus bio gej i poziva srednjoistočne zemlje da dozvole gejevima seksualnu slobodu”.

Elton Džon/Photo: YouTube screenshot

4. Led Zeppelin – zabranjeni u Singapuru

Singapur je uveo zabranu za dugu kosu kod muškaraca šezdesetih godina, kao odgovor na rastući kontrakulturni pokret. Ta zabrana je bila na snazi kada je Led Zeppelin trebao da održi nastup tamo 1972. godine. Zbog zabrane, za koju je vlada tvrdila da je način da se suzbije kultura povezana sa drogom, članovi Led Zeppelina nisu smeli da napuste avion. Vratili su se nazad u London, a koncert je otkazan.

Bee Gees su takođe bili zabranjeni u Singapuru zbog duge kose tokom sedamdesetih godina. Zakon je konačno ukinut devedesetih.

Led Zeppelin/ Photo: youtube.com printscreen

5. Alis Kuper – zabranjen u Australiji

Alis Kuper nije bio dobrodošao u Australiji neko vreme. Ministar za rad i imigraciju je tvrdio:

– Neću dozvoliti da degenerik koji može snažno uticati na mlade i slaboumne uđe u ovu zemlju i izvede ovakav nastup ovde.

Kuper je na kraju odsvirao svoje prve australijske koncerte 1977. godine, a nakon toga je nastavio sa redovnim turnejama u ovoj zemlji. Čak je pomogao da se prikupi novac za pomoć u gašenju tamošnjih požara 2020. godine.

Alis Kuper/Photo; Jenny Risher)/promo/facebook@AliceCooper

6. Bob Dilan – zabranjen u Kini

S obzirom na to da je Bob Dilan decenijama ikona kontrakulture, očekivalo bi se da je njegova pozadina poznata svima. 2010. godine, Dilan je trebalo da održi par koncerata u Kini, ali je prisiljen da ih otkaže nakon što su vlasti zabranile njegov ulazak u zemlju. Bili su zabrinuti zbog anti-autoritativnog karaktera nekih njegovih protestnih pesama. Konačno mu je dozvoljeno da nastupa u Kini 2011. godine, ali tek nakon što je vladi predao svoj set-listu unapred na odobrenje.

Bob Dilan/Photo: Jean-Luc Ourlin, wikipedia.org

7. The Kinks – zabranjeni u SAD

Kinksi su izazvali jednu od najpoznatijih zabrana u istoriji roka 1965. godine, tokom američke turneje. Turneja je uključivala nekoliko otkazanih datuma i više puta pijane (i povremeno nasilne) incidente. Trebalo je da nastupe u raznovrsnom programu “Where the Action Is”, ali su kasnili. Član osoblja je počeo da ih vređa, dodajući neke pro-američke i anti-engleske komentare. Rej Dejvis je udario člana osoblja, a sukob se odvijao iza scene. Američka federacija muzičara proglasila je Kinksima četvorogodišnju zabranu nastupanja u SAD.

– Ta besmislena zabrana oduzela je najbolje godine karijere Kinksima kada je originalna postava benda bila na vrhuncu karijere – kasnije je primetio Dejvis.

The Kinks/Photo; facebook@TheKinksOfficial

8. Bon Jovi – zabranjen u Kini

Bon Kovi je nastupao u više od 50 zemalja tokom svoje dugogodišnje i impresivne karijere. Ali ne i u Kini. Trebalo je da svira tamo 2015. godine, ali su ih kineske vlasti odbile. Ponovo su razlozi bili političke prirode. Bon Žovi je koristio slike Dalaj Lame kao pozadinu tokom svojih nastupa u Tajvanu 2010. godine. Igrom slučaja, Bon Jovi je kasnije dodao nastupe u Tajvanu u svoj kalendar za 2015. godinu nakon što je Kina objavila tu zabranu.

Bon Jovi/Photo: YouTube printscreen

9. Jusuf Islam – zabranjen u SAD

Pevača koji je nekada bio poznat kao Ket Stivens, obavestili su 2004. godine da se nalazi na listi osoba koje ne smeju da lete i da mu neće biti dozvoljen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

– Jusuf Islam je na listi osoba koje pratimo zbog aktivnosti koje bi potencijalno mogle biti povezane sa terorizmom – objasnile su vlasti. U periodu nakon 11. septembra, samo njegovo ime bilo je dovoljno da ga zabrane.

– Delimično mi je smešno, delimično sam iznerviran. Cela stvar je potpuno besmislena. Svi znaju ko sam. Nisam tajna figura. Svi znaju za moje kampanje za dobrotvorni rad, za mir. Za zabranu treba da postoje mngo bolji razlozi – rekao je.

Na kraju mu je 2006. godine dozvoljen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Ket Stivens/Jusuf Islam/Phoro: screenshot YouTube @YusufCatStevens

10. Dasti Springfild – zabranjena u Južnoj Africi

Dasti Springfild je trebalo da nastupa u Južnoj Africi 1964. godine dok je ta država još uvek bila pod aparthejdom, sistemom institucionalizovane rasne segregacije. Njen ugovor za turneju je zahtevao da ona ne svira pred segregiranim auditorijumima. To je razljutilo lokalne vlasti, a Dasti je stavljena u kućni pritvor kada je odbila da nastupa pred potpuno belim auditorijumom u Kejptaunu. Ona i bend su uskoro deportovani, a zatim i zabranjeni u Južnoj Africi.

Dasti Springfild/Photo: wikipeia.org public domain

11. Boj Džordž – zabranjen u SAD

Bivšem pevaču Culture Club-a, Boj Džordžu, bio je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države 2008. godine nakon što su ga uhapsile britanske vlasti zbog napada i zatvaranja muškog eskorta. On je već imao ranije prijave u Americi i nije mu bio dozvoljen ulazak u zemlju. Kasnije jea osuđen na 15 meseci zatvora. Pevač se nije vratio u Sjedinjene Države sve do turneje 2014. godine.

Boy George&Culture Club/ Photo: Facebook @boygeorgeofficial

12. Oasis – zabranjeni u Kini

Tokom kratkog perioda kada su Liam i Noel Galager razgovarali, Oasis je trebalo da održi svoje prve koncerte u Kini 2009. godine. Mesec dana pre nego što je trebalo da koncerti budu održani, bend je obavešten da im se oduzimaju dozvole za nastupe i da im neće biti dozvoljen ulazak u zemlju. Zašto?

Kineski zvaničnici su otkrili da je Noel nastupao na koncertu za tibetansku slobodu 1997. godine. Iako je bend kasnije svirao u Hong Kongu, zabrana boravka u Kini je navodno ostala na snazi.

Noel i Liam Galage, Manchester City/Photo: Youtube

13. Fred Durst – zabranjen u Ukrajini

Fred Durst je označen kao pretnja bezbednosti i zabranjen mu je ulazak u Ukrajinu na pet godina nakon što je frontmen Limp Bizkita odlučio da pohvali ruskog lidera Vladimira Putina. Durst je nazvao Putina “sjajnim čovekom sa jasnim moralnim principima i prijatnom osobom” i čak je sugerisao da želi da se preseli na Krim – poluostrvo pored Ukrajine koje je izvor konflikta od kada ga je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine. Ironično, Durst je bio u braku sa Ukrajinkom od 2012. do 2019. godine.

Gred Durst/Photo: Wikimedia Deutschland

14. Lamb of God – zabranjeni u Maleziji

Lamb of God je imao zakazan nastup na Rockaway Festivalu u Kuala Lumpuru 2013. godine, ali je malezijska vlada stavila tačku na te planove i zabranila ovom bendu da nastupa. Zvaničnici u većinski muslimanskoj zemlji su zaključili da je muzika Lamb of God-a “blasfemična” i “narušava verske i kulturne vrednosti malezijskog društva.”

U saopštenju, Lamb of God je pozvao “sve one koji su se osetili uvređenim našom muzikom da se uključe u diskusiju o pravim motivima iza našeg rada, posebno pre nego što nas javno isprozivaju na osnovu pretpostavki i plitkih nesporazuma”.

Lamb Of God/Photo: YouTube printscreen

HL/UCR
Priredila: J. Ilić

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime