YouTube blokirao jugoslovenski film “Slučaj Openhajmer” iz 1970. godine…

0
637
Slučaj Openhajmer/Openhajmer, screenshot
Oglasi

“Slučaj Openhajmer” je jugoslovenska crno-bela TV drama u produkciji RTV Beograd emitovana 1970. godine. Predstavlja adaptaciju, odnosno remake dokudrame “In der Sache J. Robert Oppenheimer” nemačkog pisca Hejnara Kipharta.

Glavni protagonista, koga glumi Branko Pleša, je američki fizičar Robert Openhajmer, direktor laboratorije u Los Alamosu i otac atomske bombe, a radnja prikazuje kako je 1954. godine, za vreme makartističkih progona izveden pred istražnu komisiju pod optužbom da je komunista i sovjetski agent.

Ne, ovo NIJE filmski scenario… Brat Kristofera Nolana bio je optužen da je plaćeni ubica, koristio je pseudonim – “Openhajmer”

Osim Pleše u filmu su glumili i Petar Banićević, Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Janez Vrhovec,Stojan Dečermić, Miloš Žutić, Marko Todorović i Rade Marković.

“Slučaj Openhajmer” krasi i avangardni pristup po pitanju filmske muzike. Sve muzičke podloge su bubnjarska jazz sola kojima se daje posebna dinamika dokumentarnih prikaza atomskih i hidrogenskih eksplozija, kao i prikaza političkih aktera i situacija iz vremena hladnog rata.

Legendarni Pol Šreder tvrdi: “Openhajmer” je najbolji i najvažniji film u ovom veku…

Film je u celosti podignut pre nedelju dana na Youtube, ali je ubrzo blokiran zbog “povrede autorskih prava” .

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime