WIKIMEDIA ODABRALA: Ova fotka iz Srbije je NAJLEPŠA NA SVETU

0
230
Najlepša svetska fotografija prirode: Stopića pećina, Srbija/Photo: Čedomir Žarković
Oglasi

Fotografija Čedomira Žarkovića koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu, na međunarodnom foto-konkursu Wikimedie “Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth). Uspehu je doprinelo i 15. mesto, koje je osvojio Vladimir Mijailović sa fotografijom kanjona Rače.

Kanjon Rače, Nacionalni park Tara/ Photo:Vladimir Mijailović
Kanjon Rače, Nacionalni park Tara/ Photo:Vladimir Mijailović

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja u UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves.

U toj jakoj konkurenciji, fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Wikimania, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine. Pored prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića, osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom.

Najlepša svetska fotografija prirode: Stopića pećina, Srbija/Photo: Čedomir Žarković
Najlepša svetska fotografija prirode: Stopića pećina, Srbija/Photo: Čedomir Žarković

Pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković, iz Beograda, kaže:

– Veoma sam iznenađen što je baš moja fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavljam svoju zemlju Srbiju i njene skrivene lepote. Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija i da je ovo prvi foto konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene. Zahvaljujem se Zadužbini Vikimedija i žiriju koji je odabrao fotografije.

[accordion title=’Viki voli Zemlju’ open=’true’]wle-winnerProjekat “Viki voli Zemlju” započela je Vikipedija na ukrajinskom jeziku 2013. godine, da bi se vrlo brzo proširio na ostale zemlje sveta gde postoje ogranci Zadužbine Vikimedija. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode. U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, ali je ove godine oboren rekord prikupljanjem skoro 2000 fotografija. Fotografije se dalje koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji i drugim viki projektima (Vikivesti, Vikiputovanja, Vikicitat…), ali i u sveopštoj nameni, s obzirom na prirodu creative common licenses.[/accordion]Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom pobedom, posebno ocenom žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

– Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo.

Zanimljivo je da smo za reklamu, koja se emitovala na RTV Vojvodina pre i tokom takmičenja u Srbiji, izabrali slogan “Prikažimo svetu najlepšu Srbiju”. Ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu – dodaje Maljković.

HL

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime